Български  |  English

Трудът М

Славчо Маленов
Трудът М

Издателство ‛Валентин Траянов‛
София, 2005
Цена 9 лева
М-ного нужна книга

Искам да кажа няколко думи на правостоящите млади колеги.
През последните 15-20 години се случва така, че периодично ми се налага да се освобождавам от големи количества книги. В същото време сърце не ми дава да изхвърлям нищо печатно и затова непрекъснато командировам в мазето много книги, подарявам на различни библиотеки, раздавам на приятели и колеги. Но кашонът е ковчегът на книгата, слагането й в него я обрича на неизползване. Така че периодично преосмислях принципите, по които да решавам дали дадена книга ще ми потрябва през следващите все по-намаляващи години. Дотук за мъките на библиофила. По-важно е наблюдението ми, че когато става дума за театрални издания, забелязвам, че най-стабилно стоят по лавиците в стаята ми книги с подчертан справочен характери и книги на театрални режисьори. Сякаш в най-чист и синтетичен вид театралното мислене на дадено време се запечатва в режисьорските книги. Доста неутешително за професията, която се опитвам да упражнявам, но неумолимостта на този извод всекидневно ме гледа от полиците. Та искам да посъветвам младите колеги да забележат тази книга, защото тя деликатно съчетава в едно и мисленето за театър на своя автор Славчо Маленов, и справочния характер – по видове кукли, куклен театър, по история на кукления театър. Тази книга ще остане в библиотеката ми, където прочее на полицата за куклен театър ще й бъде доста самотно…
Това се канех да кажа (но така и не сварих да кажа) на премиерата на книгата на режисьора и педагога проф. Славчо Маленов ‛Трудът М‛, която бе на 23 януари в претъпканото фоайе на Столичния куклен театър. Поредното прекрасно и богато илюстрирано театрално издание на издателство ‛Валентин Траянов‛ е и поредният му успех!
Колегите от кукления театър тепърва би трябвало да анализират книгата на режисьора Славчо Маленов. Дано успехът й, а вярвам в него, мотивира и другите ни куклени режисьори да напишат своите обобщения на блестящия им опит и така оставят след себе пътеводители по пътеките на техните така продуктивни и общопризнати у нас и в чужбина търсения. (Намекът е към проф. Атанас Илков, проф. Николина Георгиева, Иван Теофилов, Лиляна Дочева – да спрем до по-зрялото поколение…)
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”