Български  |  English

Продължаващата експедиция на Сфумато

Талант, упоритост и отдаденост – ето поне три неща, които не може да се отрекат на художествените ръководители на Театрална работилница ‛Сфумато“ Маргарита Младенова и Иван Добчев. Потвърждават го и плановете им за новия сезон: и творческите, и строителните (очевидно можем да говорим за тяхна втора, налагаща им се от обстоятелствата, страст).

Както стана ясно от специалната пресконференция, която свикаха на 2 октомври т.г., и през този сезон театърът ще работи в няколко стратегически направления:

1. Трите им нови постановки ще са от програма Стриндберг под общото название ‛Пътят към Дамаск“. Първата ще е ‛Жюли, Жан и Кристин“ по ‛Госпожица Юлия“, втората ще е ‛Мъртвешки танц“ (със Светлана Янчева и Владимир Пенев – предвкусвате ли вече какво изживяване ще бъде!), а третата, върху текста на която ще работят Георги Тенев и Иван Добчев, е наречена ‛Доктор Стриндберг“ (по ‛Пътят към Дамаск“ на Стриндберг. Първите два спектакъла ще са дело на Маргарита Младенова, а третия – на Иван Добчев. Провокацията за решението им да правят Стриндберг идва от шведския посланик у нас и неговата съпруга. ‛Сигурно и сами щяхме да стигнем до Стриндберг, казва Маргарита Младенова, но след Достоевски тези изключителни хора дойдоха при нас и казаха, че, според тях, сме в етап, при който интересуващите ни театрални изследвания могат да продължат на основата на неговите текстове.“ И продължава: ‛Стриндберг е от мегаавторите, които се занимават не толкова с това, какъв е човекът, а какво му се е случило, какво го е превърнало днес в цивилизован варварин, защо се губи духовното му предназначение“. ‛Интересува ни защо човекът е загубил Бога, основанията си за живот“, продължава Иван Добчев. С видимо удоволствие той обясни надслова на програмата с библейския разказ за преследващия християните Савел, който по пътя за Дамаск чува глас и получава дара на вярата. Същият Савел, когото след това знаем като апостол Павел.

Новите копродукции на театъра ще са: ‛Смъртта на Дантон“ по Георг Бюхнер на младия режисьор Добромир Цветков; ‛Ром и водка“ на Конър Макферсън с режисьор Димитър Саярджев; танцов спектакъл ще подготвят артистите от швейцарската танцова компания ‛Линга“ Станислав Генадиев и Виолета Витанова.

2. Паралелната програма на ‛Сфумато“ ще включва Лятна академия през 2007 г. в София с няколко творчески ателиета, за които се водят преговори и с Лакаскад, Коршуновас, Пуркарете. Освен това на Маргарита Младенова и Иван Добчев им предстои да проведат Ателие в Консерваторията на Лиеж. През февруари 2007 г. в Москва, в центъра ‛Мейерхолд“ ще се проведе седмица на ‛Сфумато“, по време на която ще се играят двата спектакъла от Програма ‛Изход“ и ще има прожекция на филма за ‛Сфумато“ ‛Черните бегълци“. Двата спектакъла ще се играят след това и в Санкт Петербург.

От този сезон на сцената на ‛Сфумато“ ще се показва новата продукция на ‛Театър на Голия охлюв“ към НБУ. Отвореността към новото, към младите продължава, като през лятото на 2007 г. ще се проведе за пети път ‛Малък сезон“, но този път с две промени: спектаклите ще бъдат селекционирани и ползването на сцената вече няма да е съвсем безплатно (опитът им е показал, че това би имало и педагогически ефект, ще възпита и известна отговорност). Ще продължи и серията ‛Поезия“. Продължава да се играе ‛Преселници от сънищата“ – спектакъл-портрет за поета Ани Илков (режисьор Иван Добчев). Предстоят ‛леки вечерни четения“ на творбите на Георги Рупчев и Силвия Чолева. Ще продължат да се играят съвместните им проекти: ‛Medea“ на Диана Добрева, и ‛Кафе и цигари“ и ‛Психоза 4:48“ на Десислава Шпатова. Богата е и програмата за гостуващи на сцената на ‛Сфумато спектакли. В нея се включват работи на млади режисьори, на някои провинциални театри, нови проекти. Театърът продължава да печелят проекти пред европейски структури, като само за последната година са получили 52 000 лева.

3. Със запаленост ни информираха за бавното развитие на старото намерение да бъде доизградена базата за един бъдещ международен културен център. Нарекли са проекта ‛Пристройката“ - колкото точно, толкова и иронично. Намерили са средства (от инвеститор, срещу възможността в едно от пространствата да се излага неговата престижна колекция от картини), за да облагородят прилежащите към театъра 3 декара, да построят места за спане на двайсетина души, галерия, заведение, складове… Да подобрят фасадата на театъра. Така ‛Сфумато“ ще има възможност системно да приютява всички видове изкуство, да подслони международни ателиета, да представя наши и чужди спектакли. Понеже са франкофони, наричат мечтата си ‛малък Бобур в София“. Но както и да го наричат, ясно е, че постоянната им амбиция е от едно западащо пространство да направят едно от ставащите все по-редки места за срещи на духа. Естествено, че срещат трудности. Министерството на културата ги подкрепя, други министерства протакат разрешенията си да се стори нещо добро, полезно, духовно за града. Прочее, позната ситуация...

4. В точка разни Маргарита Младенова и Иван Добчев обявиха публично, че се отказват от всякакви номинации за наградите на САБ и на Фондация ‛А’Аскеер“. Не приемат състезанието в изкуството, а и мерките им очевидно се разминават. Примерите за второто са последният спектакъл на Иван Станев ‛Изкопни материали“, който изобщо не е бил забелязан от номиниращите, а също и фактът, че актриса като Снежина Петрова досега никога не е била награждавана. Разбира се, този отказ е персонален (на двамата и на техните спектакли) и не засяга другите участници продукцията на ‛Сфумато“.

Маргарита Младенова цитира фразата, че проблемът на модерния човек е, че с нищо не се ангажира изцяло. Чутото на пресконференцията говори, че ръководителите на ‛Сфумато“ си остават едни предмодерни хора, които съзнават, че ‛сцената е по-висока от залата“. Те продължават да схващат мисията си в създаването на условия интуициите на театъра за времето и човека да получават правото си на гласове.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”