Български  |  English

Библиографски празник

На 23 ноември т.г. в читалнята на Университетската библиотека ‛Св. Климент Охридски‛ бе проведена премиерата на ‛Колекция Славика. Редки и ценни издания по славистика от библиотеката на Софийския университет ‘Св. Климент Охридски’ (1519-1922)‛ от Анна Ангелова и Лиляна Петкова. Тяхната редакторка доц. Искра Ликоманова еднозначно заяви, че изданието преобразува националната славистична памет в институция, а двете авторки са Библиотекари с главна буква.

Томът е снабден с увод от проф. Иван Добрев, който смята, че ‛предложеното библиографско и библиофилско градиво е любословен паметник на едно дело, което надскача непосредствените научни резултати на собствените си дейци и се превръща в дълговечна обществена основа за размисъл над съдбините на Европа и на нашия народ‛. Доц. Татяна Янакиева оцени високо пълнотата на библиографските записи, осъществени от Ангелова и Петкова, и посочи прецизните показалци (именен; предметен; място на издаване, печатници, издателства), през които може да се подходи към хронологията, авторите и книгите в славистичната проблематика. Неизбежна тема на вечерта стана и виртуалната библиотека за българска славистика на Софийския университет http://www.libsu.uni-sofia.bg/slavica. Подчертано бе, че без подобни издания е невъзможна мечтаната дигитализация на библиотеките.

Премиерата на ‛Колекция Славика‛ се преля в откриване на малка изложба във фоайето на библиотеката, където са представени някои от описаните във фундаменталното издание библиографски единици. Малка част от всички безценни издания, минали през любящите ръце на библиотекарките.

М.Б..


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО 1000 стипендии Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”