Български  |  English

Иван Мудов с награда за млад европейски художник

Иван Мудов (р. 1975 в София, завършил НХА през 2002) е носител на престижната годишна Награда за млад европейски художник (Young European Artist Trieste Contemporanea Award).

Наградата се връчва от 1999 и е учредена от една много влиятелна през последните години организация – ‛Trieste Contemporanea. Диалози с изкуството на Централна и Източна Европа“. Създадена през 1995 като комитет от културни институции и асоциации, тя има за цел да превърне Триест, Италия, в мост между страните на Западна и Източна Европа в областта на съвременната култура и изкуство. Иван Мудов е първият български художник, който получава тази награда. По този повод на 9 декември в галерия ‛Studio Tomaseo“ в Триест ще бъде открита негова самостоятелна изложба. Куратор е Мария Василева.

Наградата включва и издаването на каталог на художника. В Триест Иван Мудов ще представи ‛МУСИЗ“ – видеодокументация на ‛откриването“ на несъществуващия Музей за съвременно изкуство в София, и инсталацията ‛Фрагменти“.

Тази награда е признание както за младия български художник, така и въобще за развитието на съвременната художествена сцена в България.

К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”