Български  |  English

Валентин Стойчев (19.12.1948 – 15.7.2007)

Внезапно почина директорът на Театър 199, театроведът Валентин Стойчев.

През последните години го виждахме изтощен от работа. Заварвали сме го да пътува с трамвай късно вечер към дома си със затворени очи. Театър 199 е малък театър, но не е лесен за управление. А Вальо беше отдаден на работата си и (поне в неговия случай) тази отдаденост даваше плод. Театър 199 е от най-интересно и успешно работещите у нас. Само той си е знаел какво му е коствало това.

Преди доста години създадохме към Съюза на артистите в България, където той тогава работеше, ‛Театрален бюлетин“ (1981–1988) - издание със сериозни заслуги за развитието на театралното мислене на съсловието ни тогава. Това издание просто нямаше да го има, ако не беше Валентин Стойчев.

Така беше с всичко, с което се захващаше…

Не беше суетен. Някак тихо, с преждевременна зрялост се усмихваше на всякакви изхвърляния, умееше да ги приземява, да ги прави осъществими.

Театърът ни е богат на актьорски таланти, но дарбата за театрално администриране е все още рядко срещана. Вальо беше щедро надарен с нея. Не е случайно, че смъртта го завари и като дългогодишен председател на Сдружението на театралните директори.

Несправедливо е, някак подло и жестоко е, че такива колеги ни напускат.

Споменът ни за него ще е светъл, но светът ни – по-пуст…
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”