Български  |  English

Ирина Щиглич (1933-2007)

Тя бе рядко образован и просветен музикант. С огромна култура и ерудиция. Тя бе безспорен авторитет в познаването на миналото, на различните епохи, на маниера на музициране. Бе изискан тълкувател на съотношението между звук и слово. Бе филолог-лингвист - уникален в съсловието.

Тези нейни пластове създаваха лукс и комфорт на всеки, който работеше нещо с нея.

Ирина бе много талантлив музикант (и скромен същевременно). Пианистка и хоров диригент, тя имаше рядкото качество да бъде толерантен и лоялен сътрудник. Бе безценен партньор на Васил Арнаудов в Софийския камерен хор .Продължи да работи и с Теодора Павлович, която наследи Арнаудов. А с дамите, основателки на формацията, направи хор „Пасторал“. Имаше толкова познания и опит във и за пеенето, че непрекъснато я търсеха като консултант. И като педагог.

Бе изумително честна към изкуството, което беше избрала. Един от най-работливите хора, със система, с организация, с коректност.

С нея можеше да се разговаря за всичко.

Бе и много хубава жена, с умни сини очи, които гледаха събеседника спокойно и прямо. Същевременно умееше да създава приятна дистанция в разговора. Разговорите с Ирина не се забравят.

Тепърва всички ще осъзнаваме загубата. Бог да я прости!

Е. Д.


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”