Български  |  English

Декларация на Съюза на архитектите в България

ДО

ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, МИНИСТЕРСТВО НА РЕГИОНАЛНОТО РАЗВИТИЕ И БЛАГОУСТРОЙСТВО, МИНИСТЕРСТВО НА КУЛТУРАТА, СТОЛИЧНА ОБЩИНА, ФИРМА ‛Би Ти ДЕВЕЛОПМЪНТ СЪРВИСИЗ‛

ЧРЕЗ БТА :

ДО ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ МЕДИИДекларация

на Съюза на архитектите в БългарияСъюзът на архитектите в България с професионална и гражданска тревога се информира от публикации в пресата за намеренията за грубо посегателство върху един от бисерите на българското архитектурно-историческо наследство - Хотел ‛България‛ от страна на фирма инвеститор ‛Грандхотел България‛, част от ‛Би Ти Девелопмънт Сървисиз‛.

Сградата на Хотел ‛България‛ е построена през 30-те години на миналия век по проект на изтъкнатите български архитекти Станчо Белковски и Иван Данчов и е обявена за Паметник на културата от национално значение. Видно от публикуваните илюстрации, в проекта се предлага една повърхностна имитация на архитектурни образци от същите години, но в Съединените американски щати.

Не е изненадващо, че Инвеститорът желае безпардонно да наложи бизнесинтересите си, като изтъргува неоценимото наследство на българската национална архитектура.

Не е изненадващо и, че за да избегне професионалната критика и съблюдаването на националната нормативна база, Инвеститорът се надява да се скрие зад безотговорността на проектант, живущ извън България. За тази цел се опитва да ни засипе с ‛подробна‛ информация от взаимноотричащи се количествени показатели.

Изненадваща е, обаче, безкритичността, с която централни столични ежедневници поднасят информация, подадена им от пресслужбата на Инвеститора, без да потърсят професионален коментар.

Още по-смайващо е издаването на ‛Сертификат за Инвеститор – клас А‛ от Държавната агенция за инвестиции, приела на доверие заявените инвестиционни намерения, основаващи се на един НЕОДОБРЕН, НЕПОДЛОЖЕН НА ОДОБРЕНИЕ, професионално и обществено НЕЗАЩИТИМ проект.

Считат ли Инвеститорът, подкрепящата го преса и отговорните държавни чиновници, че съвременното българско общество ще приеме това предизвикателство без реакция?

Нашата позиция е, че намеренията за физическото разрушаване и фактическата подмяна на сградата на хотел ‛България‛ трябва да бъдат своевременно пресечени.

Ние сме убедени, че позицията на САБ ще намери подкрепа от всички, които милеят за българската архитектура и културно наследство. Изискваме и очакваме тя да бъде разбрана и от инвеститора и подкрепена от отговорните инстанции в Република България .Председател на УС на САБ:

(арх. Спиридон Ганев)
София, 2. ноември 2007 г.


Вази, балюстри, купол и шпил
Инвеститорско бездарие
Пропаст в представите
Без диспути!
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”