Български  |  English

Измеренията на хартията

Всеки графичен дизайнер би трябвало да познава качествата и обема на хартията, различните й видове и начините за създаването й. Професионалист в областта на книжния и графичен дизайн и илюстрацията, младата художничка Капка Кънева се интересува от аспектите на книгата като пространствен обект, но и от хартиената пластика, живописта и колажа. В последната си изложба (галерия „Агора“, 25 март-12 април) тя е използвала хартията не като основа за печат, а като пластичен материал за създаване на картини в техниките сухо преге и колаж (хартиен релеф). Начинът й на работа издава интуитивен стремеж към постигане на хармония от цветове и форми, изграждащи динамични композиционни структури. За постигането на оригинално внушение тя прилага индивидуален подход на смесване и натрупване на различни видове хартия (картон, мукава, полупрозрачен цветен паус). Те са изрязани или накъсани в различни форми, допълнени от жива рисунка.

Цветовите съотношения също отдавна са обект на изследванията на авторката – в един момент нежно се допълват, а в друг се съчетават на базата на резките съпоставки. Новото в тази изложба са релефните композиции в техника сухо преге, при които рисунката се създава чрез меките преливания и контраста между светлини и сенки.

В тематично отношение художничката се вдъхновява от човешките взаимоотношения и състоянията, които те пораждат.

В изложбата си Капка Кънева е включила работи от последните три години, като преобладаващата част от тях са създадени по време на двумесечния й престой в Cite Internationale des Arts, Париж, през есента на 2006.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”