Български  |  English

Две българчета с кохлеарен имплантат на виенска сцена

Поканата дойде от президента на утвърдена австрийска фирма за кохлеарни системи, с каквато са имплантирани и двете деца – Нели Йорданова (12 г.) и Светлин Михайлов (11 г.), след като видял техни концертни записи, публикувани в интернет. Въпреки че програмите за рехабилитация и социализация на деца и младежи след имплантация включват занимания с музика, Нели и Светлин са сред малкото, избрали целенасочено да свирят на пиано. Относно педагогическият ми опит с двамата, който продължава четвърта учебна година, имам научни публикации и доклади в конференции.

Концертът бе в рамките на минисимпозиум на компанията и се състоя в присъствието на официални гости – титуловани хирурзи и рехабилитатори от Австрия, България, Канада и Турция. Гала вечерта включи годишен спектакъл на тамошния Вива интергратив киндертеатер и изпълнения на Светлин и Нели, които бяха подготвени в София в музикална лаборатория „Ph. D.“ Спектакълът бе в старинния Виена метро театер, който вече не е действащ, но салонът му все още се ползва като сцена. Инструментът, осигурен за пианистите, бе малък дигитален роял Ямаха.

Вива интергратив киндертеатер работи предимно с деца и младежи със затруднено чуване, но включва и около 20 процента нормално чуващи. Представлението бе съставено от танцови номера, рецитация, солови и групови изпълнения на коледни песни с клавирен съпровод и ритмични игри с различни перкусионни инструменти. На сцената бяха и четири деца с имплантатна система, но те бяха ангажирани предимно с декламация. В края на спектакъла Нели и Светлин изсвириха кратки музикални пиеси от Клементи и Бетовен и завършиха с дует. Добре изработеното и нюансирано изпълнение, което показа достигнатото равнище на музикален слух, им донесе много аплодисменти и чудесното усещане, че именно музиката ги е довела до Виена, където са концертирали, видели са за първи път оперна творба („Дон Карлос“) и са поиграли до изтощение с приятели по съдба.
още от автора
Н. с. д-р в Института за изкуствознание - БАН, клавирен педагог на двете деца в музикална лаборатория „Ph. D.‛


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”