Български  |  English

През София към свободата

Известната полска журналистка Барбара Рогалска (дългогодишен кореспондент на Полската телевизия и Полското радио за Балканския полуостров със седалище в София) показа документалния си филм под това метафорично заглавие на 26 януари в салона на Полския институт. Проектът е замислен преди 7 години по идея на тогавашния посланик на Република България в Полша Александър Йорданов, но вижда бял свят едва сега, естествено по финансови причини (той е дело на Полската телевизия и продуцентската къща на Божидар Славов във Варшава, а за съжаление Българската национална телевизия не е проявила интерес към подкрепата му въпреки поканата от създателите). Филмът показва малко известни факти от историята на Полша и България от времето на Втората световна война, когато през 1939 г. български дипломати (Крум Цоков, Трифон Пухлев, Димитър Икономов) създават във Варшава конспиративната Група Б. Сградата на посолството (която Цоков купува за българската държава през 1932 г. за един вагон цигари) става център за дейността й – събират се, съхраняват и препращат финансови средства, изготвят се документи за полски граждани, за да избегнат хайките на хитлеристите, прехвърлят се полски военни и пленници от лагерите в Румъния през София за Турция. В българската столица действат братята Зджислав и Бронислав Зембжуски, чийто род е в България още от времето на турското робство. Те заплащат висока цена за храбростта и изобретателността си – предадени, загиват в концлагера в Освиенцим.

Филмът на Барбара Рогалска и Божидар Славов е високопрофесионално и вълнуващо свидетелство за самоотвержеността на нашите сънародници, оценена впрочем „по достойнство“ от народната власт – Цоков е бил в лагера в Белене, а на Пухлев е предлагано през 1949 г. да работи за Държавна сигурност. От екрана звучат живите спомени на роднини и наследници на инициаторите – Зофия Пухлева, Станислав Икономов, Станислав Зембжуски, умело вплетени в документални исторически кадри от миналото и днес.

Полската държава е признала заслугите на Група Б. Остава българската държава да стори същото (паметната плоча на ул. Раковски едва ли е достатъчна), а националните ни телевизии да се заинтересуват от този филм, за да могат да го видят повече наши съвременници и сънародници. Има за какво.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”