От пръв поглед ( кино), брой 20 (2547), 29 май 2009" /> Култура :: Наблюдатели :: Рут и рифовете
Български  |  English

Рут и рифовете

Владо Шишков е от талантливите ни млади (все още) аниматори, останали в България. С Брайко Брайков и Петя Брайкова създадоха компанията Crosspoint за производство на реклами и филми. Продуцираха „Шивачки“ на Людмил Тодоров. И след изяви като сценограф и продуцент в игралното кино, преди година Владо Шишков кандидатства в БНТ със свой проект – „Броячът на трафик“. И бе одобрен. Филмът, преименуван „Рут“, е отдавна готов, но аз го видях едва снощи.

Щастливо семейство с бебе на ръце пред родилен дом, снимано от баща му. Камерата трепери, а в миг земята се преобръща, както и животът – момчето е бутнато от кола. Остава снимката му.

Домът на Ивайло (Ивайло Христов) и Гергана (Гергана Стоянова) е приютил снахата Мила (Мила Парушева) и малката Рут (Рут Николова). Отношенията между съпрузите не са ласкави, но когато жената започва да го подозира във флирт със снахата, решава, че най-ефикасното отмъщение е да си тръгне. След като Мила доста дърварски (и безуспешно) ухажва свекъра си, тя също изчезва. Остават дядо и внуче. Детето е сладко, интелигентно и мълчаливо. Той – мрачен смотаняк с набола брада и димяща цигара. Вижда се в чудо какво да прави: „Спукана ми е работата, Топче“ (така нарича Рут)... Детето повтаря като папагалче. Изгубва я на пазар, но Рут го хваща ненадейно за пеша. Настанява я в дом за изоставени деца, но мигом си я грабва обратно. И тъй като фактически е откраднал Рут, двамата се отправят на път с раздрънкан опел. Дестинацията е Видин. Целта – да намерят Мила. Тя им се изплъзва изпод носа - с ферибота за Германия. Дядото се хваща на работа като брояч на трафик в Българско речно плаване, наема квартира, общува с внучето с „мъжка дума“, а Нона Йотова им пее с китара. Но не щеш ли, цъфва столичният социален работник (Милен Миланов) с писмо от Германия – майката си иска детето. Но дали то ще я поиска...

Макар и фокусиран върху колизиите на грижовния дядо, филмът се опитва да обхване абсурда на българското живеене през мелодраматично road movie: породист ландшафт и окаяни шлепове, псувни и песни, тъпи закони и сърдечни хора... Майстор на стилизираното обиграване на фактурата, Владо Шишков е избрал монохромът да доминира във визията. Присъствието на Ивайло Христов е принципно важно - не само като актьор, а и като автор на събрания диалог и художествен гуру. Но най-хубавото във филма е малката плевенчанка Рут – в компанията на все известни актьори тя ръси опияняващо очарование. Съвсем логично присъствието й е изведено до заглавие.

Всеизвестно е, че всеки игрален дебют, а още повече – български, е под угрозата авторът да напъха всичко важно според него за живота и киното. И „Рут“ не се спасява от нея. Колкото и да е видим стремежът на Владо Шишков разказът да изглежда маниашки неглиже, ситуациите са или банални, или неправдоподобни; епизодите се цепят, а актьорите се изреждат като на рецитал... Доста хаотичен филм - дори романтичните парчета на Графа (също дебютант в киното) не успяват да изтръгнат емоция извън детското присъствие.

Надявам се след дебюта на Владо Шишков да му се отпусне душата. И следващият му филм да е волен, лаконичен и остроумен – каквато е анимацията му.
още от автора


"Рут", 2009, България, 52 минути, режисьор: Владо Шишков, сценарий: Владо Шишков, Мария Станкова; продуцент – БНТ, Crosspoint; оператор – Диан Загорчинов, композитор – Владимир Ампов-Графа, ролите: Ивайло Христов, Рут Николова, Мила Парушева, Гергана Стоянова, Васил Михайлов, Велко Кънев, Милен Миланов, Нона Йотова, Пламена Гетова, Иван Ласкин и др. Излъчен на 24 май 2009 по БНТ 1
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”