От въздуха подхванато (радио), брой 20 (2547), 29 май 2009" /> Култура :: Наблюдатели :: Комунисти в джакузи
Български  |  English

Комунисти в джакузи

„И понеже снощи гледах Лаура по Слави, прекрасно момиче наистина, искам (понеже ни иска съвет с какво да помогне), нека така, въпреки че малко пак към политическа тема, нека да обясни на всички там американци, на всички фондации, на всички хора, така, да говори ясно и точно, че думата комунист в България значи терорист и трябва да изчезне и тогава България ще се оправи! Благодаря! И поздрави на всички!“

Годината не е 1990, а 2009-а. Това не е „Свободна Европа“, а Дарик радио. Травмите от кошмарния комунистически режим отдавна трябва да са обговорени и припомнянето им да не е толкова крещящо. Но за значителна част от радиослушателите нищо не се е променило. 22-годишната красавица Лаура Чуканов (носителка на титлата „Мис Юта 2009“, четвърта в конкурса „Мис Америка“) гостува в предаването на своята братовчедка Диана Найденова. Разговорът в популярното предаване „Челюсти“ тече леко и приятно за слушателя. Лари, както я наричат близките й, е непринудена и забавна: „Моля, обадете се и ми кажи“ (с какво може да помогне на страната си; българският й е неуверен, но симпатичен). И респектиращата биография на Лари изведнъж събужда стар рефлекс в съзнанието на активната аудитория – рефлексът „Свободна Европа“ от ранните години на демокрацията. Какво ли си мисли слушателят? Глас от възмечтаната Америка, положително настроен към България, иска да чуе мнението на слушателите – следователно общата ни тема с Лаура може да е комунистите-терористи. Америка пак ще разбере, че мразим комунистите и тази тема някак ни сближава.

От 10 слушатели, прозвучали в ефира на Дарик, 6 говорят за политика: „про&анти“ Гергана Паси – „доста крадлива жена, не знам дали знаете“; против властите в САЩ – „виновници за тази криза“ и „да не се месят“ в световните дела; и, разбира се, против комунистите, които съсипаха България. Тази унификация на демократичния дискурс е твърде тревожна – едни и същи разговори в продължение на 20 години, едни и същи „телефонни думи“ в ефира на БНР, Дарик и телевизиите. Комуникацията с аудиторията по сериозни теми (като изключим досадните кампании и игри) навсякъде заприличва на разговор с проф. Вучков: анклавизирани позиции, стилистиката на ранните „Дума“ и „Демокрация“, говорене „по принцип“ и извън мярката и неговото оправдание – безкрайната болка, която не можем да напуснем.

Междувременно модерното радио „Романтика“ обяви името на „щастлива късметлийка“, която ще „спечели шанса да блесне на своя абитуриентски бал с луксозна лимузина мини купър с вградено джакузи. Без съмнение, тя ще привлече погледите на всички кавалери на бала... Целият екип на радио ‛Романтика“ очаква с нетърпение да я изпрати в пълния й блясък с луксозния подарък... и да провери с кого ще влезе в джакузито. Още едно поколение, израснало около патоса за оправянето на България, се потапя в джакузи в своите най-важни години. Всичко започва от начало. Върнете „Свободна Европа“ на български. Нищо не сме разбрали.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”