Български  |  English

За Магда Абазова

Магда Абазова е един от най-странните артисти в съвременната българска пластическа култура. Художник не само със свой личен, духовен и артистичен принос, но преди всичко творец, съизмерим с европейските артистични тенденции, Магда Абазова е колкото български художник, толкова и творец, който носи в себе си и като чувствителност, и като стилистика пътя и приноса на различни култури и цивилизации – нещо, което я приобщава към семейството на голямата живопис. Тя е вътрешно разкрепостен творец, който се движи от една определена сюжетност и конкретна стилистика до неочаквани нефигуративни пластически структури, но при всички случаи и в поетиката на по-ранните си произведения, и в стаения драматизъм на по-късните витае някаква духовна мистерия, в която и времето, и пространството живеят извън традиционните измерения за път и движение.

Преминала през привидностите на универсалните тенденции, Магда Абазова остава отвъд тяхната стилово-пластическа информация, остава в света на неуловимото и необяснимото. Живописта на Магда Абазова, в свят с объркани и неясни критерии, е от онези редки и необходими доказателства, че живописта все още е жива и духовният свят не е илюзия, а същност и път на истинския творец.


(Слово, произнесено при отличаването на Магда Абазова с Наградата "Захарий Зограф" за 2008 г.)
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”