Български  |  English

Разпилените петна на Любен Генов

Любен Генов показва от 20 май до 20 юни в галерия „Агрион“ последната си изложба, озаглавена „Разпилени петна“. Това наименование може съвсем спокойно да се приеме като събирателно за всичко, което той прави през годините, откакто наложи специфичния си начин на работа. А той се характеризира именно с привидно свободно композираните, разпилени петна. В тях обаче винаги има сложно изградени хармонии – между пулсациите на въпросните петна, тяхната наситеност и колорит. Абстрактни в своята същност, те могат да извикат разнообразни асоциации, но като че ли най-често за водни повърхности или дъна. Композициите на Любен Генов сякаш никога не са сами за себе си, а са част от нестихващ поток, чието начало и край нямат точно установени маркери. Неговите картини могат да се определят като преобладаващо топли или студени, по-експресивни или спокойни, но те са винаги живи, отразявайки преживяванията и емоциите на своя автор.

Любен Генов (р. 1966) е завършил художественото училище в Троян, след което и частната академия „Жул Паскин“ – живопис в класа на Долорес Дилова и Николай Майсторов. С живопис се занимава активно от началото на 1990-те. Реализирал е множество самостоятелни изложби, както и участия в колективни експозиции.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”