Български  |  English

Петър Динеков - незабравим, незабравен, да не се забрави

100 години от рождението на Петър Динеков (17/30 октомври 1910 - 22 февруари 1992)

 

Сеща ли се някой за друг български учен, освен професор Динеков, комуто в течение на 28 години да са били посветени четири сборника със статии и спомени? Аз поне не се сещам. Три от тези сборници са вече в ръцете на читателите – “Литературознание и фолклористика. В чест на 70-годишнината на академик Петър Динеков” (1983), “Традиция, приемственост, новаторство. В памет на Петър Динеков” (2001) и току-що излезлият “Спомени и размисли за Петър Динеков” (2010), посветен на стогодишнината от раждането на незабравимия професор. За разлика от предишните, третият сборник съдържа и интересен “миниалбум” с над 80 снимки на професор Динеков със свои студенти и аспиранти, с български и чужди учени и с известни писатели, като Багряна, Блага Димитрова, Йордан Радичков и др. “Спомени и размисли “ ще бъде представен на читателите на 9 ноември в Библиотеката на Софийския университет, а на 27 ноември -- в Пловдивската градска библиотека.
Четвъртият сборник, който ще се появи най-вероятно през пролетта на 2011 г., ще съдържа докладите от Колегиума “Академик Петър Динеков и хуманитарната наука – идеи, традиции, концепции” (11-12 ноември, София). Колегиумът е организиран от направленията “Стара българска литература” и “Литература на Българското възраждане” - наследници на ръководената от професора секция в Института за литература при БАН – съвместно с Института за етнология и фолклористика, с Етнографски музей и Института за български език при БАН, катедрите “Българска литература” и “Кирилометодиевистика” при Софийския университет и катедрата “Българска литература и сравнително литературознание” при Пловдивския университет.
Във фоайето на Университетската библиотека “Св. Климент Охридски” в София вече може да се види юбилейната изложба “Един живот, отдаден на литературата”, а от 2 до17 ноември в Държавния архив ще има интересна изложба за Динеков, подготвена от Архива и от Кирило-Методиевския научен център при БАН.
Българската културна общественост и приятелите на българската наука пазят жив образа на Петър Динеков - “незабравим човек и незаменим приятел” (Йордан Радичков), “учител и приятел” (Блага Димитрова), “прекрасен човек и учен” (Чарлз Грибъл, САЩ), “голям учен и прекрасен човек” (Хенрика Чайка, Полша), “благороден и знаменит учен” (Антониос-Емилиос Тахиаос, Гърция), “човешка доброта, респектираща откровеност и библейска мъдрост” (Константин Косев), “свещенодействащ жрец и упорит черноработник” (Стоянка Бояджиева), “стожер и гаранция” за съществуването на националната култура (Красимир Станчев, Италия).
Мнозина навярно се питат: “Дали добрият случай за нас – че сме били в обществото на Динеков – ще стане добър случай и за нашите студенти? От нас зависи.” (Петя Асенова) Що се отнася до мен, аз отдавна си мисля: “Не е ли време да създадем една годишна стипендия на името на професор Динеков, която да се присъжда на отличен студент, с доказан интерес към старата и възрожденска литература и фолклора?”
От нас зависи. Нека го направим!
 
Държавен университет на щата Охайо, САЩ
още от автора


Петър Динеков - зад личността
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”