Български  |  English

За втори път – награда Сивина

 

Годишната награда „Сивина” е учредена от режисьорската гилдия към АКТ-УНИМА, България, и е подкрепена от Съюза на артистите в България. За нея се номинират млади куклени актьори. На 21 март – Световния ден на кукления театър – в Столичния куклен театър беше връчена и самата награда. На тържеството му беше тясно във фоайето на театъра, но това не го направи по-малко сърдечно, непринуден и весел.
За наградата бяха номинирани: Калоян Георгиев за ролите си в "Комедия аха-аха дел`арте" в КТ-Стара Загора, Татяна Етимова - за ролята й в "Приказка за юнаците" в КТ-Пловдив и Димитър Иванов - за моноспектакъла "Разкази от бъчвата" в Театър "Ателие 313".
Статутът на наградата определя за млад актьор онзи, който има до три изяви на професионална сцена. Отличието е 1000 лева, грамота и статуетка, вдъхновена от емблематичната за трупата на Сивинови миниатюра "Метаморфози". Сумата за наградата се осигурява от фонд, набран от лични вноски на инициаторите. Сред тях са Кирякос Аргиропулос, Славчо Маленов, Веселин Бойдев, Съби Събев, Христина Арсенова, Валентин Владимиров, Петър Пашов и други.
Наградата „Сивина” за 2011 г. получи Калоян Георгиев.
Н. В.


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”