Български  |  English

Въпроси към Гершон България

 

 
- Коя организация (кой) стои в основата на уреждането на българско участие във Венецианското биенале през 2011 г.? Каква е нейната дейност и какъв е интересът й да подкрепи подобен проект?
- Българското участие на Венецианското Биенале 2011 е организирано от Гершон България с подкрепата на Американска Фондация за България. Проектът е одобрен от Министерството на Културата. Гершон България е частна културна организация, а Американската Фондация за България е организация с идеална цел, чиято основна цел е да подкрепя образователни, хуманитарни, арт и културни проекти.
- Как възникна идеята за организиране на това участие?
- Не е редно България да остава вън от такива значими и важни събития като Венецианското Биенале. Тъй като в българските арт среди се говореше, че за пореден път няма да имаме участие на този международен форум, Гершон България със съдействието на Американска Фондация за България предприеха стъпки да направят възможно представянето на България на биеналето.
- Има ли тази организация намерение да подкрепя подобни проекти и в бъдеще?
- Ако има нужда и желание, ние с най-голямо удоволствие ще подкрепим такива проекти – за нас би било чест.
- Кой ще осигури финансирането на проекта и приблизително колко ще струва той?
- Важна подробност от този проект е, че българското участие е част от официалната рамка на Венецианското Биенале 2011. Това съответно включва и участие в официалния каталог на биеналето. Една от важните цели на участието ни в този формат е изграждането на стабилно сътрудничество с организаторите на биеналето и да се подпомогнат последващи участия на България на Биеналето. Финансирането тази година ще се поеме от частни дарения и институции в Европа и САЩ.
- На сайта на биеналето участието е представено като национално. Съгласувано ли е това с Министерството на културата и кога?
- Поради факта, че до преди два месеца все още нямаше никакви изгледи това да се случи, Гершон България и Американската Фондация за България решиха да опитат, колкото и невъзможно да изглеждаше цялото това начинание. В края на краищата, Министерството на културата на България оторизира осъществяването на проекта.
- Какъв проект е представен и пред кого? Каква е неговата концепция? Кога ще бъде анонсиран публично?
- Една от причините Павел Койчев, Хубен Черкелов и Греди Асса да бъдат избрани за представянето ни на Биенале 2011 е фактът, че тези трима артисти показват посредством творчеството си седемдесет години креативност и артистична сила на България. Това са три поколения с три различни артистични подхода, като същевременно всеки един от тях е гений в своя собствен свят. Те следват уникалните си стилове от дълги години, като ги изявяват както на национално, така и на международно ниво.
- Кой е кураторът? Какви са миналите му кураторски проекти?
- Името на комисаря/куратора е Джордж Лукс. Той е бил куратор на множество международни изложения в сферата на визуалните и приложните изкуства. Има дългогодишни отношения с управата на Венецианското Биенале като куратор на много международни проекти. Бил е професор в Академията за Дизайн и Приложни Изкуства, както и в Института за Реклама и Телевизия в Швейцария.
- Познава ли кураторът българската артистична сцена? Как се спря изборът му точно на тези трима художници?
- Всеки от артистите, които ще бъдат представени на Венецианското Биенале 2011, има много силен артистичен подход, който буди интересни дискусии на този международен форум. Не става въпрос за представителна извадка на българската артистична сцена, а за селекция от произведения на изкуството на тези трима български артисти. Селекцията сама по себе си също е консултирана с хора, запознати с артистите и средите.
- Къде ще бъде представено българското участие във Венеция?
- Българското представяне ще бъде осъществено в Палацо Карминати, Венеция.
28 март 2011

 ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”