Български  |  English

Разговор с Тодор Чобанов, зам.-министър на културата

 

- Господин Чобанов, тъй като вчера (бел. ред. - понеделник, 21 март) научихме, че е организирано национално участие на България във Венецианското биенале, искам да разбера какво е отношението на Министерството на културата към този факт и каква информация можете да дадете...
- Министерството на културата подкрепя участието на България, но то се финансира изцяло от донори. Това са българи, живеещи в Съединените щати. Те имат фондация, която се нарича Американска фондация за България и чрез нея подкрепят с дарителство участието на български автори в биеналето. Министреството на културата подкрепи избора на куратора и беше консултирано и съгласува избора на участниците. Това е цялата ситуация около българското участие в биеналето и сме много щастливи и доволни, че се намериха щедри българи, които да подкрепят държавата в труден финансов момент. Реално, всъщност, имаме чисто меценатство в полза на български творци, които ще се представят при изключително интересни условия.
- Има ли идея за пространство?
- Да, информирани сме, че за българската експозиция е избрана сграда – палацо във Венеция, което се използва за такива цели и изцяло ще бъде предоставено на българските участници - цели три етажа с изключително добри условия за експониране на изкуство.
- А инициаторите представиха ли проект за това, което предлагат да се случва, за избора на участници и самата концепция?
- Разбира се.
- И защо Министерството на културата не разпространи официална информация, а някак случайно научаваме?
-  Защото всичко стана в последните два дни. И ние дори още не сме написали прессъобщение за щастливия развой на събитията, защото не беше ясно дали ще има българско участие на биеналето, тъй като процесът по неговото заявяване е сложен и труден. Първо, нямахме потвърждение от организаторите, второ, не беше ясно дали ще се намерят пари, защото едно такова участие е доста скъпо удоволствие, и трето, не беше ясно ще можем ли, като намерим спонсори, да получим подкрепа от самите организатори на биеналето – домакините. Всички тези обстоятелства възпрепятстваха изясняването на ситуацията. Реално, преди няколко дни получихме официална информация от президента на биеналето, че България може да участва.
- По принцип има ли установен регламент как се организира такова национално участие? В случая какво е участието на българската държава, за да бъде наречено то национално?
- Българската държава подкрепя тази дарителска акция на конкретни българи-меценати. Това не е щанд или участие, платено от българската държава.
- Може ли това участие да се определи като национално, след като е частна инициатива?
- Да кажем, че това е българско участие и ние сме щастливи, че ще има такова. А дали формулата е национално или някакво друго, е въпрос на семантика на езика. Това е нашата позиция и сме доволни, че се намериха спонсори, които да ги подкрепят. Това са едни достойни българи, подчертавам, живеещи в Съединените щати, които наистина са много щедри към българските творци. Сами разбирате, че Министерството няма как да не подкрепя такива меценати и всеки е добре дошъл да подпомогне българските творци в такива трудни моменти. Съветвам ви, ако ви вълнува темата, да се свържете с куратора.
- А кой е той и как бих могла да се свържа с него?
- Той е швейцарец, който е много опитен куратор на събития, на участия в биеналето. Казва се Джордж Лукс.
- Всяка една частна инициатива ли би била подкрепена от държавата?
- Да, стига да има легитимен източник на средства, да е ясно кой дава парите. Всички меценати са добре дошли, когато става въпрос да подкрепят българското изкуство и култура. Абсолютно никой не е върнат и сме доволни, че се намери възможност да се участва на биеналето. Но, все пак, тук става въпрос очевидно и за големия жест, който прави организаторът на биеналето към България, защото се очакваше да нямаме възможност тази година да участваме, тъй като има доста сложен процес за одобряване. Беше направен жест към България да има български творци и българско пространство, което е похвално и радостно. И, убеден съм, тези български творци ще се представят отлично.
Разговаря Светла Петкова


ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”