Думи срещу думи ( литература), брой 43 (2661), 16 декември 2011" /> Култура :: Наблюдатели :: Да дразниш разума
Български  |  English

Да дразниш разума

 
Ким Монзо. Същината на нещата. Превод от каталонски Ева Саблева. Колибри, С., 2011
 
Отмина и тазгодишният панаир на книгата, но той ми припомни един друг панаир и една случка, свързана с него.
При провеждането на Франкфуртския панаир през 2007 г. във фокус е каталонската литература, а един от нейните най-известни съвременни автори, Ким Монзо, е поканен да изнесе речта при откриването му. И той я изнася, но в неочакван вид, който се помни и превежда до днес. Обичайният официален дискурс е заменен от разказ за един писател, който... е поканен да напише реч за откриването на Франкфуртския панаир. И докато се чуди защо точно каталонската литература – разпокъсана между няколко държави, на език, който никъде не е официален – е била избрана за фокус, той постепенно разказва нейната история и представя нейните постижения.
Ким Монзо винаги е бил нестандартен писател, бунтар срещу всички литературни норми; „същината на нещата” в неговото писане е да провокира стереотипите, чрез които човек възприема себе си и света. Осемнадесетгодишен, заминава като военен репортер във Виетнам, после в Камбоджа и Северна Ирландия. На литературната сцена се появява малко след средата на 70-те години с един роман и разкази, които съживяват традициите на европейския авангард отпреди Втората световна война: психеделични асоциации, сюрреалистична образност, абсурдистки внушения. В следващите му книги поетиката се променя, но провокацията остава. Монзо винаги представя живота на съвременния градски човек в карикатурни черти, разголва абсурдното, нелогичното в най-привичните форми на поведение, смъква като ненужна дрипа воала на илюзиите дори тогава, когато те засягат сакрализирани ценности, като вярата, хуманността, състраданието...
Същината на нещата е книга с тридесет разказа, появила се през 1993 г. В голямата си част текстовете са много кратки – нерядко по две-три страници. Силата им не е в увлекателната история, в убедителните характери, а точно обратното – в отказа да се мисли всяка възможна история като увлекателна, всеки човешки характер – като убедителен в същността си. Защото същината или причината да съществуват нещата (както вероятно би бил по-точният превод) е винаги стряскащо елементарна, дори грозна, оголена от присъствието на нравствени добродетели и духовни стремежи. Човешките същества са марионетки на навика, действията им сякаш са ръководени от някакви анонимни, безлични сили; животът е двуизмерно присъствие на плоски, плакатни герои, а отношенията между тях могат да бъдат изречени с елементарни реплики, подходящи за второстепенен комикс – и авторът логично ги спестява на своя читател. (Между другото, Ким Монзо е бил и художник на комикси.) Българската публика би открила нещо от ранния Светослав Минков и диаболизма между двете световни войни, още повече, че разказите към края прибавят гротескно-фантастични черти към иначе минималистичната си наративна поетика.
В тематичния фокус на книгата е любовта: институционализирана (в брака, дома, семейството), романтична (ухажване, търсене на другия), успокоена във вид на доверие, хармония, преданост... Разбира се, изброявам всички тези форми само защото за разказите те изобщо не съществуват. Любовта, това е голият секс, който никога не е описан в термини на удоволственото преживяване, или автоматизираният навик на безсмисленото съвместно съществуване. Чувствата и чувствеността са напълно разомагьосани, погледът на автора е безмилостен, ироничен и буквално „омита” всички красиви илюзии на своята публика. (Има критици, които обвиняват Монзо в цинизъм, мизогинистични внушения и безотговорност.) Но внимавайте – не се опитвайте да заспите с тази книга, тя не е подходящо четиво преди лягане. Каталонският писател си е поставил задачата да провокира, да дразни, да отвращава ... само не и да приспива вашето съзнание.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”