Български  |  English

Руен Руенов (1958-2011)

 

Внезапно ни напусна един неспокоен дух, отдал живота си плътно на изкуството. До последно Руен Руенов (критик, куратор, журналист) активно пишеше, довършваше дисертацията си, водеше цикъл семинари в НБУ, подготвяше няколко книги, следващия фестивал Sofia Underground и вероятно още много други неща...
Пътят, който неотклонно и убедено следваше, често беше изпълнен с неравности и неразбиране. Не е тайна, че зад външната обвивка на Руен се проникваше трудно, но отвъд нея имаше море от знания, дълбок и искрен интерес към изкуството, което за него беше всичко. Само посветените знаят за богатия му архив и за сбирката му от уникални документи и предмети на изкуството. Дано това наследство бъде адекватно съхранено и използвано.
Руен умееше да цени и подкрепя маргиналните на пръв поглед явления. Активно общуваше с младите. Имаше вкус към редките неща, към планините, музиката и неизследваните артистични територии. Опитваше се с всички сили да търси истината, да се бори по свой начин с неправдата, да критикува системата и общоприетото състояние на нещата. Не понасяше фалша, посредствеността и неискреността, на които често реагираше бурно.
Руен Руенов беше от хората, за които присъствието на Земята не беше просто отброяване на дни. Сякаш всеки час трябваше да бъде оползотворен по някакъв начин и доказателство за това е многопосочната му дейност. Той е автор на стотици публикации в ежедневната и специализираната преса (в. „Демокрация”, „Литературен вестник”, сп. „Изкуство/ Art in Bulgaria”, на което е редактор-основател). За вестник „Култура” той пише (често дискусионни текстове) от средата на 90-те до преди броени дни, като през 1995-1996 е наблюдател в рубриката „Косъмче от четка”. В периода 2002-2005 е автор и водещ на предаването за изкуство „Пикник на Везувий”, излъчвано по радио RFI-София. Куратор на множество проекти, автор на каталози и книги... Най-знаков за него, обаче, ще остане фестивалът на пърформанса Sofia Underground, на който е основател и куратор от 1997.
На 14 май т.г., по време на Нощта на музеите и галериите, на една частна тераса с панорамна гледка към София в кв. Гео Милев се състоя акция, организирана от Руен Руенов. Това беше вербален пърформанс в тесен кръг художници и изкуствоведи, по време на който в продължение на няколко часа се говореше за съвременно изкуство, за проблемите на средата, за случването и неслучването на определени събития... Този разговор се излъчваше през високоговорители и можеше да се слуша в района наоколо, а същевременно се записваше и на видео. Целта беше да се отправи провокация към човешкото гъмжило долу, което обикновено само веднъж годишно масово заявява своя интерес към изкуството. За съжаление, това се оказа поредният разговор, останал споделен между нас и небето. Заглавието на акцията беше „От високо и далече”.
Сега Руен се намира някъде там - високо и далече. Вероятно непримиримият му дух продължава да отправя критичен поглед към нас, долу, и някак си ни задължава да продължаваме по трънливия път.
Ще ни липсва вироглавата ти, многопосочна личност, Руене!
Сбогом и мир на душата ти!
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”