Пишат ни , брой 3 (2665), 27 януари 2012" /> Култура :: Пишат ни :: Нищо общо с истината или Право на отговор
Български  |  English

Нищо общо с истината или Право на отговор

 

В Анкетата Филмовата 2011 на в. „Култура” (брой 1 от 2012), на въпроса: „Скандалът?”, Александър Янакиев отговаря: „Скандалната поправка в Закона за филмовата индустрия беше отменена от Конституционния съд. Но той намери свои основания, за да стори това и отхвърли като юридически напълно несъстоятелни аргументите на филмовите и други сдружения”.

Но неговото твърдение няма нищо общо с истината! Точно обратното – именно в резултат на протестните действия, с открити писма и декларации от филмовата общност, 56 депутати внесоха иск в Конституционния съд за отмяна на Параграф 83 в ЗДБРП. И не случайно КС конституира като страна по делото нашите организации. И подчертава в Решението си от 31.03. 2011 противоконституционността на Параграф 83 с принципните аргументи в техните становища: „Когато чл. 23 от Конституцията казва, че държавата създава условия за свободно развитие на изкуството и го подпомага, той изисква от нея активно поведение. По-специално, той я задължава да разработва и да развива определени политики в областта на различните видове изкуство. Тези политики без съмнение трябва да се съобразяват с финансовото състояние на държавата, но то само по себе си не може да бъде основание за отказ от тяхното провеждане.”
Решението N 1 от 31 март 2011 г. на КС и Становищата на организациите могат да бъдат прочетени на сайта на СБФД.
Съюз на българските филмови дейци, Асоциация на българските кинорежисьори, Асоциация на българските оператори, Асоциация на филмовите продуценти, Обсерватория по икономика на културата
 


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”