От пръв поглед ( кино), брой 40 (2702), 23 ноември 2012" /> Култура :: Наблюдатели :: Лудо вълшебство
Български  |  English

Лудо вълшебство

 
 
„Седемте психопата” (Seven Psychopaths), 2012, САЩ/Великобритания, 109 минути, сценарист и режисьор – Мартин Макдона, продуценти: Греъм Броудбент, Питър Чернин, Мартин Макдона, Бетси Дамбури, Сара Харви, Мегън Едисън; оператор – Бен Дейвис, художник – Дейвид Уаско, музика – Картър Бъруъл, в ролите: Колин Фарел, Сам Рокуел, Кристофър Уокън, Уди Харелсън, Том Уейтс, Габури Садибе, Хари Дийн Стантън, Майкъл Пит, Желико Иванек, Аби Корниш, Олга Куриленко и др.
Награди: на публиката в програма „Среднощна лудост“ от Торонто.
По екраните от 23 ноември
Разпространител А плюс синема
 
Така обичам филмовия дебют на макабрения ирландски драматург Мартин Макдона «В Брюж» (2008) и така ме разочарова пиесата му «Ръкомахане в Спокан», че отидох на «Седемте психопата» със свито сърце. Напразно – от първия до последния кадър филмът е пленителен. Един от най-адреналинните, които съм гледала напоследък.
Започва с двама килъри в черно на мост, които беседват върху отрязани уши, избодени очи и престараването в занаята. Зад тях е не само хълмът със заветното Hollywood, а и убиец с червена маска и карти вале каро в ръка.
Да, отново има килъри, но този път не само двама и не са «на почивка» из старинния, мрачен Брюж, а non stop заети из кичозния, искрящ Холивуд. Отново летят куршуми, но този път свистенето им е неуморно, жертвите са много повече и предизвикват смях вместо ужас. Отново Колин Фарел си е ирландец, но този път - впиянченият и хрисим сценарист Марти без идея как да се справи с проекта си «Седем психопата». Отново има черен хумор, но този път прелива в кърваво и доминира не в меланхоличен, а в шеметен ритъм. Отново филмът е решен в ключа на парадоксалната пародия с мощен антиамерикански заряд, но този път убийствено креативната сатира се простира и върху клишетата на киното – дори най-свидните. На мушката са гангстери и войната във Виетнам, психотрилъри и сатирични комедии, конструкции и окастрени тела... Микросюжетите се търкулват един през друг, засилвани от афористични реплики, заслепяващи от референции и смисли. И филмовото тяло се превръща в огромна, бляскава матрьошка на пометения синор между фикция и реалност.
Само в «Седемте психопата» може да се види безработен актьор (Сам Рокуел), съучастник в отвличания на кучета, дръзнал съвсем по Станиславски/Страсбърг да помогне на приятеля си за сценария... Или свиреп мафиотски бос (Уди Харелсън), побеснял от похищението на любимото му шитцу, а патлакът му засича и не може да застреля не само огромната компаньонка на кучето (Габури Садибе)... Или виетнамец, не забравил мъстта за американските безчинства в родината му, но пък в пъкления си план попаднал на образована проститутка, която знае езика му и цитира Чомски... Само в „Седемте психопата” може да се проследи как историята за многострадален квакер (Хари Дийн Стантън), прерязал си гърлото, става фолклор, а всъщност това да е епизод от живота на романтичния кучекрадец Ханс (Кристофър Уокън) – поляк, женен за черна и с фобия към ченгета...
Остроумие до превиване, психопати до влюбване, кръв до заливане, приятелство до смърт, саундтрак до побъркване, актьори до незабрава...
Дори да не сте гледали в «В Брюж» или нито една от постановките на Явор Гърдев по Мартин Макдона, трябва на всяка цена да видите «Седемте психопата». С тази виртуозна изцепка Мартин Макдона надмина по социопатен цинизъм и присмехулна изобретателност дори братята Коен и Тарантино, от които, прочее, доста е научил. А живата връзка с последния е художникът Дейвид Уаско, работил с него от „Глутница кучета” до „Гадни копелета”.
На единствената прожекция на „Киномания” зала 1 беше препълнена с млади хора. Знаеха за какво са дошли. Смехът се носеше канонадно от всички краища. Лудостите на Макдона опиват. Както твърди един от героите на филма, „французите имат вино, швейцарците – сирене, а ирландците – алкохолизъм”.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”