Български  |  English

Ханс Белтинг в София

 

На 7 и 8 ноември 2013 в Гьоте-институт-София, ще се проведе Международна конференция Образ и съвремие / Image and Contemporaneity с участието на проф. Ханс Белтинг и куратора Андреа Будензиг.
Дигиталната култура и пораждащите се нови виртуални светове са само част от причините да се говори за нарастващата важност на образите в съвременността. Те все повече се превръщат в самостоятелни „граматични” единици за комуникация и познание за света. Какво е образ, обаче, е въпрос колкото очевиден, толкова и неясен. Той се поставя не само пред теорията на изкуството, визуалните и медийни науки, но и в цялостното поле на хуманитаристиката. В рамките на конференцията той ще бъде зададен въз основа на текстовете на историка и теоретика на изкуството проф. Ханс Белтинг, автор на книгата „Антропология на образите” (HansBelting, “An Anthropology of Images: Picture, Medium, Body”, 2011. PrincetonUniversityPress) и изследовател на проблемите за „края на история на изкуството”, за образността преди епохата на изкуството и множество други студии в областта на историята и теорията на изкуството и визуалната култура. Лекцията на проф. Белтинг „Антропология на образите или иконология” ще бъде съпътствана от дебат по темата, който ще продължи с представяне на изложбата „Глобално съвременно” от куратора Адреа Будензиг (http://www.global-contemporary.de/en) и разговор за ролята на съвременното изкуство в света на образите днес.
 
Програма:
7 ноември
18:30 ч. – Лъчезар Бояджиев – встъпителни думи и кратко представяне на форума;
18:40 ч. – проф. Ханс Белтинг, „Антропология на образите или иконология”, лекция; модератор и дискутант: Боян Манчев.
8 ноември
11:00 – 13:00 ч. – Кръгла маса с участието на Нора Голешевска, Владия Михайлова, Дарин Тенев, Красимир Терзиев. Модератор: Боян Манчев.
17:00 ч. Андреа Будензиг, Представяне на изложбата „Глобална съвременност“; и дискусия с участието на проф. Ханс Белтинг. Модератор: Лъчезар Бояджиев
Конференцията се организира от Институт за съвременно изкуство-София и Културният център на Софийски университет в сътрудничество с Гьоте Институт-София.
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”