Български  |  English

Проф. Розалия Бикс (1933 – 2013)

 
Аристократ по природа и бохем по дух, проф. Розалия Бикс неизменно извиква представата за онзи тип „широко скроен” артистизъм, който не се вмества в общоприетите стандарти, независимо от академичния респект, който като личност десетилетия наред внушава с познанията, опита и присъствието си. Неразгадаема смес от неизтощима виталност и библейска мъдрост, от оптимистична увереност и скептична ирония към заобикалящата действителност, тя и до последния си дъх не успя да се примири с „таласъмите”, които, според нея, всеки от нас носи цял живот у себе си. Завършвайки текстовете си за последния, Четвърти том от мащабния колективен планов проект „Български музикален театър...”, проф. Бикс всъщност мечтаеше да огледа хилядите си разпилени публикации (в столичния и извънстоличния печат) и да коментира собствените си възгледи и преценки с днешната си – освободена от всякакви скрупули, самокритична рефлексия, заставайки лице в лице с неизбежните съображения от миналото...
И това е най-възхитителният професионален и човешки урок за близките й сътрудници и нейни последователи, а и за поколенията, на които непримиримата й същност завеща и безграничната си любов към българския музикален театър.
Дълбок поклон!
 
още от автора


1 - 24.11.2013 22:26

избавление
От: костадинов
Розалия Бикс твърдеше, че харесва само 5-6 опери. Това означава, че целият й труд на музиковед, посветил се на операта, е бил за нея нещо повече от досада, а именно - едно огромно и непоносимо бреме.
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”