Петък, ранна утрин ( телевизия), брой 40 (2746), 29 ноември 2013" /> Култура :: Наблюдатели :: Големите игри и големите каузи
Български  |  English

Големите игри и големите каузи

 

През лятото „Националната лотария“ по „Нова тв“ беше рекламирана като играта, която иззема „социалните функции на държавата“. И Хулио Кортасар не би помогнал в прочита на това рекламно съобщение. Може би лесно спечелените пари са уподобени на социални помощи или обратното. През лятото държавата се тресеше от протести, а „Националната лотария" определя кое е социално и кое – не. В кратки клипове ни бяха представени всички победители от изминалия тв сезон и се опресни паметта ни за изживяно щастие. Особено интересни са мини-разказите на жените победителки в най-новата тв лотария. Още повече, че немалка част от участничките в това предаване или са в майчинство, или са бременни. Ако не са участничките, съпругата, приятелката, спътничката на участника на сцената ще е бременна. Особено комичен е един от последните епизоди от новия сезон, в който участничката е представена чрез нейното „майчинство". Водещият Захари Бахаров рисува трогателна картина за детето, което спи в колата, останало с баща си и затова няма кой да подкрепи участничката сред публиката. Аплодисменти, моля! В кулминационния момент, когато майката на спящото в колата дете трябва да рискува дали да продължи или да се откаже, на сцената излиза мъжът й, за да я изгледа въпросително за намерението й да рискува спечелените за минути 17 000 лв. Градусът на напрежението се покачва. Захари Бахаров пухти. Тя обаче играе и печели 34 000 лв. Сюжетът с колата обаче толкова ме впечатлява, че се чудя кой е в този снимачен момент с детето в колата на паркинга пред телевизията. Но майката все пак е изпълнила своята мисия – мечтата й беше да спечели 40 000 лв. и да си купят семейно жилище. Струва си родителите да играят, за да спи детето им в жилище, а не в колата.
Законът ограничава участието на деца в лотарията. Ученици няма да видите в ефир, защото е забранено. Но „Националната лотария“ разчита на майките да закърмят бъдещите посетители в казината, да дадат пример на децата (не само своите) и да ги предпазят от страха да не залагат. Още една категория участници е важна в предаването - студентите и учителите. „Умните“ хора са най-добрият пример, че трябва да се забавляваме чрез отказа от разумното си поведение, а да „следваме мечтите си“. Един от победителите застава пред Захари Бахаров (докато в публиката го чака бременната му съпруга), твърдо решен да спечели 120 000 лв. и да умножи семейните лозя, да направи изба и да произвежда вино. Щастливецът печели, губи, печели и взима накрая около 20 000 лв., трогателно обяснява на запис как с парите си е иззидал барбекю, иззидал си е и паметник за предаването - събират се около барбекюто с приятели и си спомнят за "Националната лотария". Мелодраматичното понякога е в основата на лотарията. Бременната съпруга няма претенции парите да бъдат инвестирани в образованието на детето. За него ще се мисли по-нататък, има още лотарии.
В самите предавания също няма да чуете и дума за знание и образование. За разлика от игрите на знанието, лотарийните игри разчитат на късмета. Игрите на знанието обаче се провалиха не по-малко от иззидалия барбекю участник в своите високи амбиции, спомняйки си ограничения хоризонт на знание, който преекспонираха като „обща култура“ в „Минута е много“ и „Стани богат“. Или, ако използвам анализа на Снежана Попова от текста й в сборника „Какво научаваме от игрите?“, може би е хубаво, че най-сетне като зрители не чакаме телевизията да ни образова и възпитава. Все пак, игрите имат една основна функция – развлекателна. Но „Националната лотария“ иска да има висша кауза и в интернет се рекламира чрез своята „социална отговорност“.
Ето какво пише на сайта на „Националната лотария“:
Изключително мотивирани и амбицирани да създаваме нови възможности и перспективи за младото поколение, ние от Национална лотария заставаме зад инициативата за подпомагане и развитие на българското образование. Изграждането на конкурентна европейска образователна среда, в която се насърчава и подкрепя всяка личност, е основен приоритет на компанията.
Сюжетът за българското образование обаче малко напомня на разказа за детето, което остава само в колата, докато спи, и не е ясно кой го пази. Кой точно пази българското образование, докато се разиграва като кауза в тв лотария? И понеже въпросът как точно се реализират висшите цели от тази социална мисия, като все още случващото се в българското образование е регламентирано от държавата, попитах самото министерство. През април, изследвайки историята на тв игри, изпратих запитване до тогавашното ръководство на Министерството на образованието, младежта и науката за договорености между „Националната лотария“ и МОНМ. Отговорът е, че „Това е частен проект и в него се говори за бъдещо финансиране на програми и проекти в областта на образованието. Към момента няма информация за вече започнати дейности. Няма информация и за съществуващи отношения между МОМН и медията или юридическото лице, което представлява "Национална лотария“.
Дали пък в бъдеще министерството няма да се съгласи доброто в българското образование да се плаща с пари от хазартни игри? И въобще дали пък няма да видим нови определения за образование, за добро и зло, за кауза... така, както телевизията налага нови дефиниции за „политическо“ и „социално“.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО 1000 стипендии Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”