Честито! , брой 7 (2756), 21 февруари 2014" /> Култура :: Юбилеи :: Иван Терзиев на 80
Български  |  English

Иван Терзиев на 80

 

„Работя по документален филм за забранените от социализма български филми преди 1989 г.”, сподели по телефона Иван Терзиев, който на 11 февруари навърши 80 години. Роденият в Ловеч режисьор има какво да каже по тази тема – той е последователно одобряван, награждаван и... забраняван по времето на социализмаавтор.
Неговият филмов сериал „Селцето“ (1980) чакаше своята премиера цели десет години. Време, минало в странни перипетии и надхитряне с цензурата. За смелия филм се разчува веднага, след като е готов. Киновариант на „Селцето” е приготвен за участие в програмата „Особен поглед” на фестивала в Кан през 1987 г. Обаче по причина, „твърде очевадна, филмът така и не замина“, отбелязва днес авторът.
Сериалът е по сценарий на талантливия поет Константин Павлов. В 5 серии по 70 минути Иван Терзиев епично разказва за трагичната съдба на едно българско село по време на събитията около 1944 г., навлизането на комунистическите идеи и насилственото коопериране на земята. Именно затова филмът е спрян от цензурата. Излъчен е по телевизията чак през 1990 г.
Забраната на сериала води до принудително оттегляне на Иван Терзиев от голямото кино. Днес той разказва: „В десетилетието след „Селцето” направих два неуспешни опита да снимам игрални филми. Сценариите бяха адаптация по романи, единият дори носител на награда на Комсомола. И двата проекта бяха одобрени от художествени съвети. За първия от тях тогавашен зам.-директор на Кинематографията любезно ме информира, че „на тоя сценарий още не му е дошло времето.” А за втория сценарий тогавашният генерален директор Никола Ненов отсече: „За какво да те пускам в производство, като след това ще трябва да те спирам”?! Това ме принуди да се обърна към „малките форми”, спомня си Терзиев. Снима документални филма и шест новели в тогавашната студия „Спектър”.
Иван Терзиев завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ (1958) и кинорежисура в Москва (1966). Дипломната му работа е късометражният филм „Федор Грай” (1966), на практика първата екранизация по Василий Шукшин. Режисьорският дебют на Иван Терзиев е шпионският филм „Господин Никой“ (1966) по едноименната книга на Богомил Райнов, в главната роля е Коста Цонев. Истинската си сила и талант режисьорът разкрива в „Мъже без работа“ (1973),а после и в „Силна вода“ по романа „Лош ден“ на Генчо Стоев (1975).
В „Мъже без работа“ централната роля е на Стефан Пейчев. Той изиграва запомнящия се образ на бригадира бай Стамен Американеца, събрал изконни черти на българина, непокътнати в условията на социализма. Филмът и днес покорява с черно-бялата мека палитра и характерната провинциална застиналост на тогавашното време, смущавано от неочаквани човешки жестове на солидарност.
Втъжно-веселия „Силна вода“ пък завладяващо играе Иван Григоров. Искреният млад мъж Чико влиза в тих конфликт с нормите на социализма, докато безводие мори крайдунавски град и спешно се търси със сонда вода. От този филм са популярните и до днес реплики „Добре съм, ама ще се оправим“ и „Искам си ВЕФ-а“. Филмът спечели Специалната награда в Локарно, наградата на критиката на кинофестивала във Варна (1976) и още куп отличия.
Когато през 1973 г. във ВИТИЗ е създаден кинофакултетът, Иван Терзиев се включва в групата преподаватели редом с Христо Христов, Бинка Желязкова, Въло Радев. Преподавател е по монтаж на филми, професор в НАТФИЗ.
Неговите филми днес печелят нови зрители в интернет, а филмотечното кино „Одеон“ отбелязва юбилея му с ред прожекции.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”