Български  |  English

Много сериозна игра

 

Капка Кънева. „Играта като книга”. ИК „Панорама”, С., 2014, цена 12 лв.
В България, а и не само, упорито върлува убеждението, че младото поколение чете малко, ако изобщо чете, а децата, които „се раждат“ със смартфони и таблети в ръце, съвсем не можем да ги принудим да хванат книга, хартиена или електронна. И тук, волно или неволно, споменах една от най-значимите причини, поради които те гледат книгите с поглед, изразяващ скука и леко отвращение. Принудата. Ако детето не се убеди само в забавата на книгата (разбира се, с наша помощ и съучастие), колкото и да бутаме в ръцете му книгите от собственото си детство или от препоръчителни списъци, то няма как да им се наслади. Рискът да намрази книгата и всичко, свързано с нея, дори е още по-голям.
Капка Кънева е художник, дизайнер на корици, университетски преподавател и не на последно място - специалист в областта на книгите за деца и ролята им в живота и израстването на малчуганите (както и майка, чието мъниче е винаги с книжка в ръка). Дебютът на авторката е книга за книгата и по-точно - за нетрадиционната детска книга, за пространствения обект, който създава нова реалност, намествайки се във вече съществуващата. Детската книга, която позволява на малките читатели да развихрят въображението си и да се изумяват от разкриващите се нови и нови форми и илюстрации, като дърпат езичета и отварят картонени прозорчета на всяка страница.
„Играта като книга“ проследява историческото развитие на пространствените книги, упоменава издателите, художниците и дизайнерите, дали своя принос за него, както и подробно разглежда различни теории, свързани със спецификата на детското визуално и интелектуално възприятие на пространствените книги, разпределени според възрастови и социокултурни критерии. Изключително обогатяващ информацията, дадена дотук в книгата, е анализът на работата на съвременните дизайнери в България и в световен план, както и на тенденциите, очертаващи бъдещето на пространствената книга и ролята й в бързото развитие на детето и въвеждането му в света на книгата.
Като човек, завършил специалността Книгоиздаване в Софийския университет, смело мога да заявя, че в България се правят крайно недостатъчно изследвания в областта на книгата и прекалено малко хора имат смелостта да се заемат с шлифоването на този необработен диамант. Затова читателят се среща с малко книги, посветени на самата книга, предоставящи на вниманието му задълбочени и оригинални изследвания. А пред нас има книга, на която трябва да обърнат внимание не само родителите, но и издателите, а защо не и читателите с по-обширен интерес към книжното тяло. Защото четящите възрастни знаят, че книгата е игра. Нека и децата ни го разберат.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”