Български  |  English

Наградата Едмонд Демирджиян

 

Наградата на Фондация Едмонд Демирджиян за млад живописец тази година беше връчена на Радоил Серафимов (р. 1988). Негови произведения по традиция са представени в галерия „Ракурси” заедно с платна на Едмонд Демирджиян (1951-2009). Изложбата може да бъде видяна до 23 септември.
Наградата за живопис за обещаващо развитие и посветеност на изкуството се връчва за пети път и е определена от жури в състав: Мария Василева, Надежда Олег Ляхова, Даниела Радева, Недко Солаков и Правдолюб Иванов. За избора не се организира предварителен конкурс; той става вследствие целогодишно проследяване на развитието и изявите на младите художници.
За разлика от досегашните носители на наградата (Минко Йовчев, Калия Калъчева, Велислава Гечева и Любен Петров), всички завършили Националната художествена академия в София, Радоил Серафимов е възпитаник на Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Имайки предвид по-консервативната форма на обучение там, както и специалността „Иконопис”, завършена в Средното художествено училище за приложни изкуства в Трявна, живописните произведения на Радоил Серафимов изненадват със своята стилистика. Характерен за тях е минималистичният, изчистен от детайли подход при представяне на заобикалящата действителност, статичност и сурови контрастни цветове. Всичко това създава общата картина на своеобразна „магична реалност” и застинало очакване. Младият художник се вдъхновява от съвременни световни художници, като Герхард Рихтер и Дейвид Хокни.
До момента Серафимов е участвал в национални и регионални изложби. Изявявал се е и самостоятелно – в галерия „Орловска” 10, намираща се в родния му град Габрово (2013). През юли тази година, след журиране, негови произведения бяха включени в изложбата „Младото изкуство като обект на желание“ в галерия „Ракурси“, където вероятно той е бил забелязан и от настоящото жури. В изложбата по повод връчването на Наградата „Едмонд Демирджиян” художникът е представил произведения, създадени в периода 2011-2014 г.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”