Български  |  English

Мерил Стрийп и Никол Кидман

 
Увлечени от доминиращото отношение към едно събитие или една тема, понякога медиите (и то като цяло - в световен мащаб) не успяват да предадат всички мнения и гледни точки към тях. В подобни случаи те като че са въвлечени от един общ порив - събитието или темата се заявяват със своята единствена и непоколебима едноплановост.
Има опасност подобно нещо да се случи с отразяването на действията на Доналд Тръмп. Виждаме подозрението, с което те биват оцветявани.
Преди осем години друг американски президент бе посрещнат като че ли с подобно единодушие от медиите – Барак Обама бе отразяван с цялата гама на положителните очаквания...
Тук предлагаме реакциите на две американски актриси. И един, опитващ се да бъде по-балансиран, коментар.
К
 
Мерил Стрийп срещу Доналд Тръмп.Преди още да е встъпил в длъжност, избраният президент получи такива критики от Холивуд, че двата свята изглеждат вече не подлежащи на помирение. Много знаменитости използваха церемонията за Златните глобуси, за да изразят враждебното си отношение към него. Първата стрела отправи Джими Фалън, хумористът и водещ на Tonight Show по NBC, който бе водещ и на церемонията. Джими Фалън спомена филма на Стивън Фриърс Florence Foster Jenkins, в който се разказва за една много слаба оперна певица: „Дори тяотказа участие в церемонията по встъпване в длъжност на Доналд Тръмп на 20 януари, каза хумористът. И наистина, екипът на Тръмп срещна големи трудности в осигуряването на звезди за светското сборище, докато Барак Обама беше събрал каймака по време на двете си церемонии по встъпване в длъжност.
В хода на вечерта препратките към Тръмп ставаха все по-остри. Награденият за второстепенна роля в The Night Manager британски актьор Хю Лориказа, че за него е чест да е сред спечелилите „последните Златни глобуси в историята”. Не искам да бъда черноглед, но в заглавието на наградите има думите „Холивуд, чужди и преса”, обясни той. Недвусмислена препратка към говоренето на Тръмп, който редовно се заяжда с медиите, никога не е крил своето презрение към Холивуд, а думите му за мексиканците са обидни.
Няколко минути по-късно, продължавайки темата на Хю Лори, Мерил Стрийп отиде много по-далече. Всички в тази зала принадлежите на най-диаболизирания сегмент от американското общество в момента, обясни актрисата, която получи наградата Сесил Б. Де Мил за цялостно творчество. Тя напомни след това различния произход на другите номинирани като нея за главна роля актриси. Холивуд се огъва под напора на хора, дошли от другаде, или на чужденци, продължи тя. Ако изгоните всички, няма да остане нищо за гледане, освен американски футбол и бойни изкуства, които не са изкуство.
Мерил Стрийп довърши темата, обръщайки внимание на онова, което, според нея, е „постижението” на годината. Според 67-годишната актриса, носителка на три „Оскар”-а, става дума за подигравателната имитация от страна на Тръмп на журналист от New York Times, който страда от ограничени движения на ръката. За нея тази разюзданост се намесва в живота на всички, защото окуражава другите да правят същото. Неуважението води до неуважение. Насилието подбужда насилие, каза тя. И когато силните на този свят си служат с общественото си положение, за да обиждат другите, от това губим всички.
В тази зала има хора от целия свят, от Китай, от Америка, от Европа. Не очаквайте от киното да строи стени и граници, заключи малко по-късно френската актриса Изабел Юпер, получавайки своята награда за главна женска роля в драма.
Le Figaro
 
Никол Кидман за Доналд Тръмп. Никол Кидман приема, без да се мръщи, избора на Тръмп. Австралийско-американската актриса бе поканена да даде мнението си за новия американски президент в интервю по ВВС TWO.
Няколко дни преди встъпването в длъжност на избрания президент, но и два дни, след като антитръмповото изказване на Мерил Стрийп зарази световните медии и социалните мрежи, актрисата за първи път каза какво мисли за избора на Тръмп.
Мнението й е малко учудващо и не е в съзвучие с обичайните декларации на американските знаменитости за новия президент.
Преди да отговори на въпроса, звездата уточни, сякаш да подчертае значението на думите си, че се изказва рядко по политически въпроси: Ще кажа просто, че сега, след като той вече е избран, страната трябва да поддържа президента си, какъвто и да е той. Кидман предпочита да се довери на демократичната система, а не да се присъедини към множеството анти-Тръмп знаменитости.
 
Ожесточението срещу Тръмп граничи с абсурд. Наистина може да има реални страхове за някои важни направления във външната политика на бъдещата администрация на Тръмп. Тук може да се спомене споразумението от Париж за климатичните промени – номинирането на Рекс Тилърсън, бившият директор на Exxon Mobil, за държавен секретар събужда опасения за спазването му. Може да се спомене заплахата на Тръмп за решението за Двете държави (Израел и Палестина). Но страхът и истерията, обхванали по-голямата част от политиците и медиите в Европа и САЩ, стават гротескни.
Да не би Доналд Тръмп да е влязъл с държавен преврат в Белия дом? Разбира се, не. Беше демократично избран, според изборния процес, записан в Американската конституция.
И, разбира се, е много рано да се каже каква точно ще бъде политиката на Доналд Тръмп. До момента единственото, което Тръмп разкри на първата си пресконференция, е задържането в Америка на заводите Крайслер, Фиат и Дженерал мотърс и избягване на загубата на хиляди работни места.
По така очакваната тема за отношенията с Русия нищо не беше казано, освен това, че Тръмп приема, че руснаците са пиратствали сайта на Демократическата партия и са позволили разкриването на някои мейлове на Джон Подеста за Хилари Клинтън. Силно разочарование за всички, които видяха ръката на Путин във всяка бюлетина за Тръмп.
Вярно е, че Тръмп несъмнено ще води различна от Обама външна политика, по-специално, като даде приоритет на борбата срещу ислямския тероризъм или като подкрепи преговорите за мир в Сирия между Русия, Иран и Турция, насрочени за 23 януари т.г. в Астана – преговори, които в прощалната си реч Джон Кери нарече „добра стъпка”. Или например Афганистан, отново жертва на кървави атентати, за които отговорност поемат талибаните, които все още не биват представяни като „умерени”. Новият президент ще остави вероятно Русия и страните в региона да опитат да стабилизират страната на първо време.
И в Либия, и в Тунис той ще приключи с Арабските пролети, смятайки, че е трудно да наложим със сила нашата концепция за демокрация.
Новият състав на администрацията Тръмп, който в момента е изслушван от Конгреса, изглежда компетентен и не изглежда да има желание да поставя под въпрос фундаменталните принципи на американската демокрация.
Вместо да търсят изкупителни жертви за неуспеха си, противниците на новия президент на САЩ биха направили по-добре да използват енергията си, за да спасят договора от Париж, сделката с Иран, решението за двете държави и т.н.
Патрисия Лалонд
huffingtonpost.fr
 
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”