Български  |  English

Зимата ни свари неподготвени

 

Покривът на Народната библиотека поддаде, читател беше наранен. Новината обиколи медиите, те повъздишаха. Оказа се, че покривът отдавна не е добре, но пари няма. Предишни години при повече сняг ръководството вземало мерки той да бъде изгребан навреме, тази година не бил изгребан, та затова. Обещаха се някакви пари, които да стигнат за закърпване на положението.
После в Националната галерия се оказа, че климатици и радиатори се повредили. Новината не обиколи медиите, въпреки че се е случило преди поне двайсетина дена. Учрежденската тайна трябва да се пази. Особено когато става дума за повреда на не по-малко от 60 творби от националната колекция. Оказа се, че въпреки нарушения микроклимат в залите, картините са стояли изложени на температури и влажност, които са вредни за тях. Чест прави на Недко Солаков, който алармира за ситуацията и по този начин се стигна до някаква, процедена в учрежденски сленг, информация от пиар службата на галерията (публикувана в Дневник), потвърждаваща, че да, нещо се е случило, но са взети мерки.
Да й се насладим: по нареждане на директора на Националната галерия, главният реставратор осъществил пълен и подробен мониторинг на състоянието на всичките над 1600 произведения в експозицията. При проверката се установили "промени в състоянието на някои от тях", което наложило незабавно да започне обследване на причините, довели до това.
В пиар отговора се говори и за съвещание с експерти, които препоръчали мерки. Проведено на 16 февруари.
Може би вече причините са обследвани и мерки са взети.
Не става ясно има ли повредени творби, колко са, в каква степен са засегнати, кога са започнали повредите в инсталациите, каква е била реакцията на галерията.
Т. нар. Квадрат 500 е заченат с тайни. Министърът Рашидов ревниво пазеше тайната какво ще прави в залите, които строеше. Сливането на двете галерии - НХГ и НГЧИ, стана с решение, зад което нямаше почти никаква обосновка. Изграждането на експозицията пък се извърши без никаква обосновка (да ме прости акад. Русев!).
Така че, сегашното ръководство на галерията се счита свободно да не дава никаква информация какво се случва там. И понеже – уви! – посетители няма, нямало е и кой да алармира за висящите в залите облепени с хартия картини, за да се укрепи живописният слой.

27 февруари 2017

още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”