Български  |  English

Два стола
и много повече професори

 
Телевизия „Евроком“ отчете една от най-големите суми от последните избори – по-скоро от информационната кампания за референдума, отколкото от т.нар. „медийни пакети“ на президентските двойки. По време на парламентарните избори телевизията разпродава телевизионно време на парцели. Така фактически се получава финансиране на телевизии чрез субсидията, която партиите получават от бюджета.
В „Евроком“ бившият депутат и сега пак кандидат за депутат Велизар Енчев води коментарно предаване „Зад кулисите“. Всъщност, то е особен монологичен жанр в рамките на „теория на конспирацията“. А насред „коментарното“ му предаване води и „предизборно студио“. Може да има предизборна агитация, предизборен дебат, дискусия между кандидатите, хроника за събития, свързани с изборите. Но „предизборно студио“ не значи нищо, защото не казва какво да очакват зрителите – пропаганда, агитация или журналистика.
Велизар Енчев е поканил сподвижниците си от движение „Българската пролет“, а той е в ролята на журналист (нищо, че е и лидер на това движение). Най-напред зрителите са призовани да видят видеоклип на движението, който ги информира с коя бюлетина да гласуват. Никъде не стои предупреждение, че информацията (в „предизборното студио“) не е част от коментарността на предаването, а част от предизборната кампания на политическото движение на водещия.
В програмата на „Евроком“ има още едно кандидатдепутатско квадратче, запазено за движението на Николай Бареков – „Презареди България“.
Освен превръщането на програмата в платформа за предизборни кампании, „Евроком“ настоява в почти всички свои предавания на още една линия – водещите водят битка с националните телевизии. Професор Юлиан Вучков може да бъде чут в различни издания да обсъжда с негативен апломб техните „говорители“, докато въздиша по телевизионния театър от „онова време“.
В „SOS“ един от авторите на предаването Кин Стоянов е пред БНТ и няколко пъти настоява, че тя получава прекалено много пари от бюджета. Журналистиката се изчерпва със заставане пред това, за което говориш. Но пък, като се има предвид, че по-голяма част от предаванията в телевизията са снимани с един и същ декор, всяко излизане извън студиото си е истински пробив.
Снимани са и с едно и също осветление. Трябва да е мрачно, трябва да е тягостно, за да отива на поредната злокобна информация за поредния обществен или държавен апокалипсис.
Телевизията в момента много напомня зората на кабеларките в страната, когато два стола, събеседник и водещ, микрофон и камера изчерпваха идеята за тази медиа. Виждаме един от гостите на Николай Бареков да си почиства обувката в ефир, докато вещае демографски срив, а гост на бившия депутат Жорж Ганчев - да си прибира плахо крака, докато водещият протяга своя. Невербалното поведение е сведено до движенията на краката в студиото.
Към този телевизионен минимализъм в програмата на телевизията са добавили силно професорско начало. Професори са канени в предаванията „Времена и нрави“ (навярно заради титлата, с която се кичи Вучков, „професор“ там е по-важно от името на госта), професори вещаят и в „SOS“, и в „При Жорж – музика, изкуство, култура“, а в „Презареди България“ направо канят от академик нагоре.“В хармония с природата” и „Здраве от природата“ пак са водени от професори (би трябвало да са по природолечение, ако следваме тематиката на предаванията).
В едно от изданията на „Презареди България“ Николай Бареков благодари на госта си академик Петър Иванов за това, че е обяснил на много високо академично ниво, без да засягате конкретните личности, за какви личности предстои да гласуваме. Всъщност, гостът Петър Иванов напомни за времената, в които кабелна телевизия и Албена Вулева почти бяха синоними. По махленски обсъдиха с Бареков как изглежда всеки човек на специално подбрани снимки, показани чрез „дигиталните технологии“ на телевизията.
Освен че Албена Вулева явно е била учител по стил за академика, той все пак не е и точно академик. Петър Иванов е професор по социална психология, според биографията, която съобщава водещият, но е академик на БАНИ (да не се бърка с БАН). А БАНИ е организация на хора, които се самоназовават академици и член-кореспонденти. Самите членове на тази организация изпълняват ритуали, които имитират академичност. Игра с тоги, церемонии на 24 май и 1 ноември и изключително силна употреба на думата „академичен“, с която нито СУ, нито БАН си служи толкова често, колкото ще видите на сайта на БАНИ. Но това е отделна тема.
Тук тя е как кабелните телевизии използват арсенала от професори без научни области и от академици без научни академии, за да изработват предизборни послания на политици без електорат.
още от автора


1 - 20.03.2017 18:34

Професор Доктор Академик Петър Иванов
От: Жерминал Чивиков
Какви кабеларки! Моля Ви да не злепоставяте нашия известен демограф и антрополог!Вземете пример от Националната тнелевизия!
http://tornadobg.com/bulgaria-e-v-demografska-smurt/
  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”