Български  |  English

Климатичните фантазии
на Доналд Тръмп

 
Легендата разказва, че датският крал Кнут Велики завел един ден своите придворни ласкатели на брега на морето, за да им покаже, че дори кралят не може да заповядва на приливите и отливите, че законите на природата са по-силни от заповедите на човека. Можем само да съжалим Доналд Тръмп, който наистина вярва, че неговите президентски укази могат да спрат морския прилив.
Тръмп е обкръжен по-скоро от съучастници, отколкото от ласкатели, които, както своя глупав и невежествен крал, вярват, че ако отрекат измененията на климата, ще успеят да върнат величието и славата на въглищата, нефта и газа. Те грешат. Алчността няма да обърне обратно измененията на климата, така както указите на Тръмп няма да спрат процеса на постепенния отказ от въглищата, нефта и газа в полза на невъглеродни източници на енергия, като вятър, слънце, ядрена, геотермална и хидроенергия.
За по-малко от сто дни разбрахме, че Тръмп е човек, който живее в света на фантазиите. Той подписва укази, дава заповеди, пише среднощни туитове, но без особена полза. Защото съществуват фактите, при това реалните факти, а не „алтернативните” вариации на Тръмп. Съществува физиката, има законодателство, процедури и избиратели – от тях само 36% одобряват дейността на Тръмп на президентския пост. Съществува и Китай, който печели технологически и политически победи от всяка постъпка на некомпетентния президент на САЩ.
Най-новите му фантазии са свързани с климатичните промени. Тръмп подписа укази, които, както той уверява, анулират политиката по климата на бившия президент Барак Обама. Указите му трябва да отменят регулирането в рамките на плана „Чиста енергия” на американската Агенция за опазване на околната среда (ААООС); отменят нормите на контрол при изхвърляне на метан в производството на нефт и газ; отменят показателя „социална цена на въглерода”. Според Тръмп, тези нови мерки ще помогнат да се създадат нови работни места във въгледобива, САЩ да получат „енергийна независимост” и да се повиши темпът на ръст на икономиката. Освен това, наскоро Тръмп даде разрешение за строителството на тръбопровода Keystone XL от канадската провинция Алберта до американския щат Небраска с цел да се свържат канадските находища на нефтени пясъци с нефтопреработвателни заводи в САЩ. Обама отхвърли този проект, тъй като предполагаше, че той ще допринесе за глобалното затопляне.
Основните мотиви на Тръмп са да обслужва икономическите интереси на американската въглищна, нефтена и газова промишленост, които предоставят мощно предизборно финансиране и медийна поддръжка на републиканците в Конгреса и регионалните власти в цялата страна. Става дума за политическа корупция: решение на властта срещу средства за предизборни кампании.
Най-големите играчи тук са ExxonMobil, Chevron, Търговската палата на САЩ и Koch Industries, а почти всички републикански конгресмени са в тази система. Те даже са готови да изглеждат глупаци пред публиката – и да отричат научните данни и самия факт на глобалното затопляне – стига това да помага да получават пари за изборите. Не е важно дали Тръмп е наистина толкова глупав да вярва в това, което говори – той разбира, че указите му са манна небесна за републиканците.
Както и с много други решения на Тръмп обаче, тук има повече кучешки лай, отколкото ухапвания, повече шум, отколкото реалност. Първо, Тръмп не може да спре приливите и повишаването на нивото на океана, предизвикано от глобалното затопляне. Науката се занимава с реалността, дори когато на Тръмп му харесва да излага на показ своето научно невежество.
Второ, светът разбира, че тя се занимава с реалността. През 2015 всички страни членки на ООН подписаха Парижкото споразумение за климата. Току-що планетата преживя трите най-горещи години, регистрирани някога. Температурата на океаните се покачи рязко (при този процес бяха разрушени 93% от Големия бариерен риф в Австралия). Цинизмът и невежеството на Тръмп няма да могат да променят мнението на хората, нито ще му привлекат симпатии.
Освен това, решенията на Тръмп могат да бъдат оспорени в съда и почти няма съмнение, че той ще загуби. Той ще получи поддръжка от неособено много избиратели от Западна Виржиния и похвала от Koch Industries. Но няма да може да отмени регулациите на ААООС в областта на изхвърлянето на въглероден двуокис.
Тези норми са защитени от закона „За чист въздух”, а на Тръмп не му стигат гласове в Конгреса (при това не му стигат много), за да промени закона. При това, американските избиратели с голямо мнозинство поддържат преминаването на фосилни горива към възобновяема енергия. Въпреки корумпираността на американския политически живот, възгледите на избирателите, както винаги, имат значение.
Тръмп няма да успее да възроди умиращия въгледобивен отрасъл. В наше време всички са против въглищата. Въглищата предизвикват белодробни заболявания на миньорите и на населението, което живее близо до електростанции на въглища. Изхвърлянето на въглероден двуокис на единица енергия от въглищата е повече от нефта и газа. И както и всички видове фосилни горива, въглищата все повече губят в борбата на източниците на енергия с нулево изхвърляне на въглерод, като вятър, слънце, хидроенергетика и т. н.
Колкото до работните места, въгледобивът вече е така автоматизиран, че в целия отрасъл сега са заети само няколко десетки хиляди работници, докато общото число на работещите в страната е 150 милиона. Въгледобивът няма да играе никаква значителна роля в бъдещите тенденции на заетостта в САЩ, независимо от действията на Тръмп.
По същите тези причини се обзалагам, че тръбопроводът Keystone XL, чиято стойност е няколко милиарда долара, няма никога да бъде построен. На света не са необходими нефтените пясъци на Канада, нужно му е преминаване към източници на енергия с нулево изхвърляне на въглерод. Добивът от канадските нефтени пясъци излиза много скъпо, много е вреден за природата, а освен това е твърде далеко от пазарите. Въпреки одобрението на Тръмп, инвеститорите вероятно ще се откажат от този тръбопровод, който очевидно ще банкрутира преди датата на пуска.
Позицията на Китай, Европа и даже на страните от Персийския залив няма да се разколебае от действията на Тръмп. Китай се кани да намали отделянето на въглероден двуокис, да прочиства въздуха в страната и да се превърне през ХХІ век в лидер в областта на нисковъглеродните технологии, като фотоволтаиците и електромобилите. Европа също се движи активно към икономика с нулево отделяне на въглероди. А страните от Персийския залив създават големи нови мощности на възобновяема енергетика, на първо място слънчеви.
С други думи, можем да се дивим да глупостите на президента на САЩ и корупцията в Републиканската партия. Но няма смисъл да вярваме, че климатичните фантазии на Тръмп ще променят глобалната реалност или ще отменят осъществяването на Парижкия договор за климата.
 
Strategic-culture.org, 5 април 2017
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”