Български  |  English

Телефонните измами

 

„Нова тв“ излъчи разследване на Тина Ивайлова, което в интернет сайт на медийната група е със следния надпис: „Ало“ измамници: Главата ви ще бъде отрязана и сложена между краката. Записите бяха излъчени в две части рано сутринта. Всичко започва със сигнал до телевизията от зрител, който си търси работа. Обажда му се човек от Русе, който казва, че продава зеленчуци и му е нужен шофьор, който да пренася пратки. Журналистите в сутрешния блок показаха, че телефонните измами биха останали с ограничен периметър, ако ги нямаше т.нар. „мулета“. И че не е възможно да не знаеш какво пренасяш. Във втората част репортерката „влиза в роля“ и прибира парите от изплашена възрастна жена, тичаща с пари в найлонов плик.
От 2011 г. телевизионните журналисти непрекъснато търсят отговор на въпроса защо е възможен феноменът „телефонна измама“? Преди време, отново в сутрешния блок, криминалният психолог Тодор Тодоров обясни, че измамниците са интуитивни и страдат от нарцистична болест, която ги лишава от способността да се поставят на мястото на другия. Но, по ирония на съдбата, разговорът с психолога завърши с възможните варианти за измама, във връзка с което той каза, че е напълно възможно да използват дори неговото име, за да мамят хората. Ако някой се обади от мое име, моля ви се, не му вярвайте!, призова експертът, който разчита именно на доверието на зрителите. В новините непрекъснато показват случаи как служителите на телефон 112 закъсняват да подадат сигналите за спешна помощ. Как тогава да работят съветите на полицията: при телефонна измама позвънете на телефон 112!
Още един съвет, даван ни от телевизора – позвънете на близък или съсед! Телефонните измамници описват катастрофа, нещастие, страшен инцидент, на който са станали свидетели, фалшифицират гласове, успяват да постигнат такава правдоподобност, че дори майките не разпознават гласовете на децата си. Ако някога сте изпадали в подобна шокова ситуация, последното нещо, което ще направите, е да звънитена някого. Още повече, че има случаи, в които това технически е невъзможно, тъй като в по-усложнените схеми, както ни разказват, разговорите са пренасочвани.
В ефира обаче липсват социолозите. А това явление не би било възможно без общество, което предоставя благоприятна среда за измама. Засега телевизиите стигат само до покана на експерти, които да влязат в главата на мамещия човек, както се изрази Ани Цолова. Психологът Тодор Тодоров обяснява това явление с народопсихологията. И смята, че това е типично българско явление. Но греши. За разлика от България, в Нигерия и Уелс, където проблемът с мобилните измамници е сериозен, вече има няколко научни изследвания на причините, поради които измамниците успяват.
В Нигерия се сблъскват с още по-голям проблем: предоставяне на лични контакти и номера на роднини от работещи в мобилните оператори, което е довело до т.нар. „откраднати близки отношения“. Измамникът знае почти всичко за връзката на жертвата с неговите роднини и съседи. Схемата, която ни показа Тина Ивайлова в „Здравей, България!“, е много по-проста. Човек заплашва възрастни хора, че след малко ще нахлуят четирима брадати мъже с черни дрехи. Само през последните два месеца в новините на „Нова тв“ има показани поне четирима брадати мъже с черни дрехи, извършили зверски нападения по света. Едно е сигурно – измамниците гледат телевизия.
В Нигерия мобилните оператори предлагат евтина услуга, но едно от най-честите явления е прекъсване на връзката, както и шумът, докато се говори. Затова не е трудно да повярваш, когато някой ти се представи за твой роднина, а телефонът пращи и връзката е лоша. Дали у нас е по-различно?
В репортажите на Тина Ивайлова първо се обажда мним полицай. И жертвата на измамниците иска да помогне в разследването. Хора, които искат да бъдат нужни. Но една реплика се откроява в репортажите на Ивайлова. Възрастен човек от с. Слатина казва, че заплашващият затворил, когато му казал да извика кметицата, за да даде пред нея парите. Кметът като важен в местната общност, който да удостовери, че отсреща говори полицай, е ключово в знанието ни за „феномена“. В колко села кметът е важен? В края на репортажа съобщиха, че най-много телефонни измамници има във Ветово, Русенско. Обаче в архивите на телевизионните новини за управляващия на община Ветово има новини, от които ще ви се завие свят – съдебно дело, оттеглена подкрепа от партия, обвинения за измами с обществени поръчки, спрян бюджет… Може би и затова има толкова телефонни измамници точно там – защото няма работеща местна власт.
Едно от изследванията на обществото в Нигерия показва, че две са причините за процъфтяването на телефонните измами: бедност и алчност. У нас все още измамите са предимно от бедност. Ако гледаме разцвета на измамите в Нигерия, да се готви „активното население“. Онова, което иска да спечели лесно.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО 1000 стипендии Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”