Български  |  English

Страсти руски
и чеченски

 
„Новая газета” получи информация за масови задържания на жители на Чечения във връзка с тяхната нетрадиционна сексуална ориентация – или по подозрения в такава. До този момент са постъпили сведения за задържането на повече от сто мъже. Имената на вече трима загинали са известни на „Новая газета”, но наши източници твърдят, че жертвите са много повече.
Информация за задържанията започна да постъпва преди около седмица, беше проверена от нас и потвърдена от безпрецедентно голям брой източници: Министерството на вътрешните работи на Чеченската република, администрацията на ръководителя на републиката, управлението на Федералната служба за сигурност в Чечения, чеченската прокуратура, а и от местни ЛГБТ активисти. Някои от тях са били задържани и са напуснали републиката, след като са ги освободили (крайно рядък случай). Някои са заминали, след като са били задържани техни приятели и познати. Задържанията се провеждат в различни населени пунктове, не само в Грозни.
Между задържаните има представители на чеченското мюфтийство, включително известни, влиятелни и близки до ръководителя на републиката религиозни дейци, а и двама известни чеченски телевизионни водещи.
Естествено, всички тези хора по никакъв начин не са демонстрирали своята особена сексуална ориентация – в Кавказ това е равнозначно на смъртна присъда. Обаче в традиционното чеченско общество, между чиито членове съществуват изключително кратки социални дистанции, такъв род неща се разбират бързо, колкото и човек да ги крие.
Чеченски участници в социалните мрежи напускат панически закрити тематични групи, закриват акаунти. Някои обаче рискуват и се опитват да предупредят другите за заплахата.
Елена Малашина, редактор на отдела за специални проекти
З април 2017
Заявление на „Новая газета” във връзка с откритите заплахи, прозвучали по адрес на редакцията
На 1 април „НГ” съобщи за масови задържания и мъчения на жители на Чечения, подозирани в нетрадиционна сексуална ориентация. Известни са ни имената на трима загинали, в същото време знаем, че убитите са много повече. Извън съдебни разправи, т.нар. „убийства на честта” извършват и роднини на жертвите...
Реакцията, която последва след публикацията за преследването на чеченските хомосексуалисти, предизвиква у редакцията сериозни опасения за безопасността не само на конкретни журналисти, но и на всички сътрудници на „НГ” без изключение.
На 3 април, три дни след първата ни публикация, в централната джамия на Грозни се е състояло извънредно събрание на представителите на 24-те чеченски вирда[1], ислямски богослови и лидери на общественото мнение в Чечения. По официални данни, в събранието са участвали 15 000 души. На това събрание Адам Шахидов, съветник на президента Рамзан Кадиров, публично е обвинил в клевета редакцията на „Новая газета” и е посочил „враговете на нашата вяра и на нашата родина”. Изказването на Шахидов и на другите чеченски богослови е предавано по местната телевизия и широко разпространено в интернет, като е провокирало в социалните мрежи вълна от агресивни изказвания.
В края на събранието е била приета резолюция. Втората точка от тази резолюция открито и пряко призовава към насилие.
За нас е очевидно, че тази резолюция подтиква религиозните фанатици към разправа с журналистите.
За „НГ” е съвършено ясно, че сегашната вълна от репресии не е уникално събитие за днешна Чечения. Нивото на насилие в републиката през последните три години рязко нарасна и това е пряко свързано с липсата на пълноценно разследване на убийството на Борис Немцов[2], което в същината си е дело на поръчителите на това престъпление. Именно безнаказаността на това престъпление породи тяхната силна увереност в собствената им неуязвимост.
Мълчанието и бездействието в такава ситуация правят съучастници всички, които могат да предприемат нещо. Именно затова „НГ” продължава да работи в Чечения. Но ние добре разбираме каква висока цена можем да заплатим. Неразследваните убийства на нашите колеги Анна Политковска и Наталия Естемирова са очевидното доказателство.
Настояваме реакцията на журналистическа работа, неприемлива за едно цивилизовано общество, която бе озвучена на среща в централната джамия, да бъде оценена от гледна точка на руското право.
Призоваваме руските власти да направят всичко възможно, за да пресекат действията, насочени към възбуждане на ненавист и вражда към журналистите, които изпълняват своите професионални задължения.
Редакцията на „Новая газета”
14 април 2017
P.S. На 8 април главният редактор на „НГ” се обърна официално към Генералния прокурор на РФ Юрий Чайка с искане да задължи Следствения комитет на Русия към безусловно изпълнение на руските закони. На 10 април изтече десетдневният срок от публикацията на „НГ” на факти за масово преследване на жители на Чечения във връзка с хомосексуалната им ориентация. Точно толкова дни дава законът на Следствения комитет, за да реагира на съобщение за престъпление. Ние не получихме никакви сведения за реакция. Затова на 11 април адвокатът на международната правозащитна организация „Агора” Андрей Сабинин подаде жалба в Басманския районен съд на Москва с иск бездействието на председателя на Следствения комитет да бъде признато за необосновано и незаконно и той да бъде задължен да отстрани допуснатия пропуск.
 
Резолюция на Високото Събрание на ислямски богослови и лидери на общественото мнение на Чечения
1. Публикацията в изданието „Новая газета” е абсолютна лъжа и клевета, опорочаваща честта и достойнството на мюсюлманите, жители на Чечения, граждани на Руската федерация.
2. Предвид това, че е нанесено оскърбление на вековните устои на чеченското общество и достойнството на мъжете-чеченци, както и на нашата вяра, ние обещаваме, че истинските подстрекатели – където и които и да са те – ще ги настигне възмездието без срок за давност.
3. Освен това, ние, Високото Събрание, призоваваме жителите на Чечения и всички порядъчни хора да не разпространяват клеветническа и провокационна информация, това е страшен грях в Исляма и в другите религии, а и влече след себе си болка и страдание за много хора.
4. Призоваваме всеки здрав човек да се бори с разпространението на подобни низости и провокации по всевъзможни (законови) начини.
5. Призоваваме федералните и националните медии да се ползват от достоверни източници и мнението на компетентни специалисти при подготовката на материалите си.
Да даде Всевишният на всички нас покой, мир и справедливост!
Подписи под резолюцията са поставили представителите на 24-те вирда на Чеченската република.
 
Обръщение на главния редактор
До Мюфтията на Чеченската република Салах-хаджи Межиев
Уважаеми Салах-хаджи!
Редакцията на „Новая газета” внимателно проучи резолюцията на Високото събрание на духовенството и лидерите на общественото мнение на Чечения, които рязко осъдиха публикацията във вестника за нарушаването на правата на малцинствата на територията на републиката.
В отговор съм принуден да заявя: ние никого не сме оскърбявали и не сме имали и намерения да оскърбяваме чеченския народ. Ние го уважаваме дълбоко и искрено. Ние бяхме заедно в трагическите години на войната – помагахме да се извозват пострадалите, доставяхме хуманитарна помощ, освобождавахме заложници. Стотици чеченски семейства с благодарност си спомнят хуманитарната дейност на нашия наблюдател Анна Степановна Политковска.
В нашите текстове е невъзможно да се открият каквито и да е признаци за оскърбление на чеченския народ и неговата вяра по една единствена причина – такива признаци там няма.
Ние защитавахме, във връзка с обръщение в редакцията, правата на конкретни хора, които са били подложени на преследване. Тези хора не са извършили никакви престъпления. Към тях можем да се отнасяме по най-различни начини – но само в рамките на закона. И вестникът ще продължи да следи за нарушаването на правата на човека и в Чечения, и в другите региони на нашата страна.
Разчитам, че резолюцията на Високото събрание е продиктувана от емоции. Особено в частта, в която се говори за „възмездие”. В това виждам пряк призив за разправа. А редакцията помни добре и няма никога да забрави показните убийства на Анна Политковска и Наталия Естемирова.
В нашата страна имаше достатъчно насилие.
Затова ние винаги сме готови за диалог с представителите на чеченското общество и духовенство.
С уважение
Дмитрий Муратов, главен редактор на „Новая газета”


[1] Вирд – в Чечения означава религиозна община (братство, орден).
[2] За убийството на Немцов са обвинени чеченци.

 

още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО 1000 стипендии Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”