там – нецензурни меми" /> Култура :: Изборът на "Култура" :: Тук – фашистки поздрав, <br>там – нецензурни меми
Български  |  English

Тук – фашистки поздрав,
там – нецензурни меми

 
Харвардският университет оттегли предложенията си за прием, отправени към най-малко десет бъдещи студенти от випуск 2021 г., след като се оказа, че въпросните младежи си разменят в затворена чат група във фейсбук меми[1] с откровено сексуално съдържание, както и съобщения, които звучат обидно за отделни малцинствени групи.
Шепата бъдещи първокурсници, приети в университета, формират група във фейсбук, която носи името: „Harvard memes for horny bourgeois teens” („Харвардски меми за загорели буржоазни тийнейджъри”). Според двама новопостъпили първокурсници, тя е създадена в края на декември.
В групата студентите си препращат меми и картинки, с които се подиграват със сексуалното насилие, Холокоста и смъртта на деца. Това се вижда от скрийншотове, с които разполага редакцията на университетския вестник на „Харвард” - The Crimson. В някои от коментарите може да се прочете „шегата”, че малтретирането на деца действа сексуално възбуждащо. Други съобщения са откровено расистки или целят да обидят конкретни етнически групи. В едно от тях потенциалната възможност дете от Мексико да бъде обесено се нарича „време за пинята[2]”.
Според някои членове на групата, в средата на април от администрацията на „Харвард” отменят предложенията си за прием на най-малко десет участници в чата, след като научават за съществуването и съдържанието му. Служители на университета вече са обявили, че решението на „Харвард” да анулира приема на въпросните студенти е окончателно.
В събота говорителят на колежа Рейчъл Дейн разпространи имейл с изявление, в което казва: „Ние не коментираме публично статуса на приемане/неприемане на отделните кандидати”.
 
Реално чатът постепенно се е разраствал и последно е обхващал близо 100 души, които са си разменяли меми на тема „популярна култура”. Тази група се оформя миналия декември сред бъдещи членове на випуск’2021. Приетите студенти се откриват и свързват помежду си, използвайки официално регистрираната фейсбук група - Harvard College - випуск’ 2021.
Много от студентите бяха развълнувани, че ще се оформи група, в която ще си разменят съобщения с други младежи, с които споделят едни и същи интереси, четем в имейла на Джесика Джанг’21, бъдещ първокурсник, участвала и в двата чата. Някой пусна съобщение, че стартира специална чат група за онези, които харесват меми.
Съобщенията, които се споделяха в първата група, бяха най-вече с „непринуден” характер, пише Джанг. Тя уточнява, че не е участвала в отделилата се група и че нейното приемане в университета не е отменено. Малко по-късно, по думите на Касандра Лука’21, някои от членовете решават да създадат чат за меми, който е „подчертано R[3]-категория”. Касандра Лука, която се присъединява към първата, но не и към втората група, също казва, че нейното предложение да бъде приета в университета не е анулирано.
Тя обяснява, че създателите на „мрачния” чат поискали от бъдещите студенти да публикуват провокативни меми в по-голямата група за споделяне на съобщения и така на тяхна база да се реши кому да бъде позволено да се присъедини към новоотделилата се втора група.
Тяхното послание беше в духа: О, вие трябва да публикувате меми в първоначалната група, за да докажете, че може да влезете в новата - казва Лука. И всичко беше заради желанието да демонстрираме, че фактът, че сме приети в „Харвард”, не означава, че не умеем да се забавляваме.
В средата на април служители от администрацията, отговаряща за приема на студенти, изпращат имейли на младежите, които са публикували обидни меми, с молба да разкрият всяка своя снимка, която са постнали в групата. Това твърди един от членовете на чата, чието приемане в университета е отменено. Той държи да запази анонимност, защото не иска публично да се идентифицира със съобщенията в чата.
Комисията, отговарящ за приема, бе разочарована да научи, че няколко бъдещи студенти в затворената чат група на випуск’2021 г. са си изпращали съобщения, съдържащи обидни послания и изображения, четем в копие на имейл от Комисията по прием, получен от The Crimson. Както разбираме, вие сте сред членовете, които допринасят за разпространяването на подобно съдържание в този чат, заради което бихме искали да ви помолим да ни изпратите изявление до утре на обяд, в което да ни дадете обяснения за вашия принос и действия. Те, съответно,ще бъдат обсъдени от Комисията по прием.
За лош късмет аз се оказах в тази ситуация, пише в имейла си пожелалият анонимност бъдещ студент. Той добавя, че от администрацията информирали замесените младежи, че тяхното приемане е подложено на обсъждане и заради това те са посъветвани да не идват на инициативата, наречена Visitas (уикенд в края на всеки април, когато „Харвард” представя програмата си на своите бъдещи първокурсници). Около седмица по-късно най-малко десет членове на „мрачната” чат група получават писма, с които ги информират, че предложенията за приемането им в университета са отхвърлени.
В профила на официалната фейсбук група на випуск’2021 г., която е създадена и поддържана от Комисията по прием, се казва, че тя не носи никаква административна отговорност за „неофициални групи” и предупреждава членовете й, че техните предложения за приемане в университета могат да бъдат отменени при определени обстоятелства.
Припомняме, че „Харвард” си запазва правото да оттегли предложението си за приемане в университета при различни условия, включително, ако приетият студент е с поведение, което поставя под съмнение неговата честност, зрялост или морален характер, се посочва в профила на групата.
Лука казва, че изпитва смесени чувства по отношение решението на администрацията да анулира няколкото предложения за прием. Тя казва, че казусът силно я е объркал.
От една страна, смятам, че хората могат да си публикуват, каквото поискат, защото имат правото да го направят, казва Лука. И не смятам, че висшето училище трябваше да се намесва и да отменя предложения, защото това няма връзка с „Харвард”. Просто въпросните младежи правят глупости.
Тя обаче добавя, че ако мемите, които са публикувани в чата, представляват някаква заплаха за живота или здравето на членовете му, то тогава действията на администрацията са оправдани.
Други представители на випуск’2021 г. заявяват, че категорично подкрепят решението на Комисията по приемане на нови студенти. Джанг, например, пише, че смята, че действията на студентите са неоправдани и че администрацията е постъпила правилно, като е решила да накаже онези, които публикуват неприлични картинки.
Оценявам чувството за хумор, но има много теми, по които хората просто не трябва да си правят шеги, пише Джанг. Уважавам решението на служителите от администрацията да отхвърлят приемането на тези бъдещи студенти, защото техните действия говорят за истинския им характер.
Не знам как би могло да се оправдае публикуването на тези обидни картинки, добавя още Джесика Джанг.
Уайът Хърт’21, който казва, че не е участвал в нито един от двата чата, приема предприетите действия от страна на администрацията и заявява, че се радва на тяхната реакция:
Не съм виждал нито едно от тези неща лично, но определено съм на мнение, че администрацията е направила правилния избор и смятам, че като бъдещ първокурсник - ние всички си имаме чат групи и всякакви подобни неща – и ние всички почти в пълно единодушие приемаме, че предприетото решение е правилно - казва той.
Хърт добавя, че той неотдавна посетил няколко конференции на тема „стипендии” и че бъдещите студенти, които срещнал на тези събития – на много от които, по неговите думи, предстои да завършат елитни училища - също били съгласни, че „анулирането на поканите е правилната мярка, която трябвало да се предприеме”.
Този инцидент е вторият от две години, когато „Харвард” трябва да се справя със ситуация, при която бъдещи първокурсници онлайн си разменят обидни съобщения. Миналата пролет няколко приети студенти от випуск ’2020 г. си споделят расистки шеги и пиперливи подигравки с феминистките. Това се случва в неофициален чат на випуска – GroupMe, но принуждава декана на колежа Ракеш Курана и колегата му Уилям Р. Фитцсимънс'67, отговарящ за приема и финансовото подпомагане, да излязат със съвместно изявление, в което да осъдят действията на младежите.
„Харвард” и Комисията по прием и финансово подпомагане са разтревожени и разочаровани от разговора, на който са се натъкнали и в който се споделят илюстрации на обидни теми, пишат Курана и Фитцсимънс в изявлението си, публикувано във фейсбук страницата на випуск’2020.
От администрацията на колежа обаче решават, че няма да дисциплинират членовете на випуск’2020 г., които са автори на въпросните съобщения. А в интервю, дадено непосредствено след случая, тогавашният временен декан Томас А. Дингман’67, отговарящ за студентския живот, казва, че въпросните лица „към момента не са записани за студенти”.
От „Харвард” приемат 5.2% от кандидатстващите от випуск’2021 г. Това означава 2056 души от близо 40 000 кандидати. А около 84% от студентите, които са поканени да се присъединят към випуска, се записват. В последно време това е най-високият процент, с който университетът може да се похвали.
Бел. ред. Заглавието е на редакцията.
 
The Crimson, 05.06.2017


[1] Мем – идея, разпространяваща се в интернет, най-често в социалните мрежи. Може да е под формата на видео, снимка, хаштаг, дума, крилата фраза и т.н., в която умишлено се допускат правописни грешки.
[2] Пинята - традиционен мексикански шарен контейнер, който се използва по време на празници. Той е картонен или глинен, пълен с плодчета, бонбони или играчки. Окачва се да виси от таван или дърво, като един човек с вързани очи има за цел да го разтвори, удряйки го с пръчка, и така да изкара лакомствата от него.
 
[3] R-категория се дава на филми, които не трябва да бъдат гледани от деца под 17-годишна възраст без родителски контрол.

 

още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”