Български  |  English

Не закачайте СЕМ!

 
Почти никой вече не се интересува от това, което се случва с „Радио България“ на БНР. Но откакто журналистката Къдринка Къдринова публикува в сайта „Барикада“ запис със заплахата към нея, отправена от Бетина Жотева, член на СЕМ от квотата на Росен Плевнелиев, радиото започна да се споменава.
По „Нова тв“ Бетина Жотева говореше на водещия, обръщайки се към него с „Викторе“. Той удържа „Вие“-формата, докато настояваше, че заплахата не може да присъства в нормалния диалог. Бетина Жотева и Къдринка Къдринова разказваха за проведена дискусия в медийната комисия в НС за бъдещето на „Радио България“. Жотева обвини опонентката си в хибридна война и нарече „фалшива новина“ изказването й.
Зад тези взаимни обвинения обаче остана незабележим един по-съществен проблем – какво се случва в БНР? Какво се случва между БНР и СЕМ?
Протоколите от заседанията на орган, чиито решения засягат медиите, могат да ни дадат само бегла представа за кризата в регулатора. Протоколът от 6 юни показва, че там са склонни да забравят, че са независим орган.
Най-видимият проблем е решението на СЕМ да удължи срока за подаване на документи за конкурс за генерален директор на БНТ. Припомняме, че мандатът на Вяра Анкова приключи през август 2016 г. Почти година СЕМ чака. И, аха, да произведе избор, СЕМ промени датите, така че до 17.07 събира документи, а изборът ще бъде узаконен на 23.08.2017 г. (освен ако пак не решат, че положението в държавата е нестабилно). СЕМ промени собственото си решение, защото внезапно се досети, че е по-добре първо да изслуша отчета на (нека го наречем извънвременно) ръководството на БНТ. Всъщност, ЗРТ не пояснява за какъв период дава отчет ръководството, тъй като отчета за редовния мандат Анкова го даде отдавна.
В същото време обаче, на заседанието на СЕМ от 6 юни присъства енигматична фигура, която протоколчикът е записала като „Представител на БНР“. Според този представител, генералният директор на БНР Александър Велев е съобщил на работещите в Радио България, че то трябва да бъде ликвидирано до 1 септември. Изказванията в залата будят притеснения, защото показват как част от членовете на СЕМ виждат собствената си роля. И как продължават да се питат как да упражняват регулаторната си мощ върху Велев, за да не изглеждат „безсилни“. Някои от регулиращите смятат, че ако Александър Велев управлявал частна медия, трябвало да дава отчети на собственика й. Тук обаче сравнението удря на камък. Както генералният директор не е добре да забравя, че управлява обществено радио, така и членовете на СЕМ не бива да забравят, че не те са собственикът на БНР и БНТ. В крайна сметка, протоколът на СЕМ завършва с хепиенд. Там четем следното: Да се изпрати писмо до генералния директор на БНР със следните въпроси: 1. Защо Видинският предавател работи с половин мощност? 2. Защо да остане само излъчване на турски език, а не се помисли за действително реформиране на “Радио България” и оставяне на други чуждоезикови програми? 3. Кога ще бъде подписан договорът с МУЗИКАУТОР?“
В заключение членът на СЕМ Розита Еленова иска командировка в Благоевград за участие в конференцията, организирана от Музикаутор. В следващите заседания писмо от Александър Велев няма. Вместо това, той говори за „Радио България“ с президента Румен Радев.
На 25.06. по темата със заплахата на Бетина Жотева се включи и самият председател на Комисията по култура и медии към НС. По bTV Вежди Рашидов каза: Две момичета си казали нещо криво – добре, казали са. Морален е казусът. Много важно, че едната е член на СЕМ, другата журналист.
Ами важно е. И точно защото казусът е морален, е важно. Защото по условие в СЕМ би трябвало да е елитът на медийната мисъл, но това засега до съзнанието на Рашидов не достига. Там има само две момичета...
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”