Български  |  English

Вежди Рашидов
в телевизионната изповедалня

 
В „Нова тв“, след безсмислените стенд-ъп изпълнения на журналистическите персони пред указателни табели и затворени врати, са преминали в другата крайност – изчезването на журналиста от кадър. Всъщност, журналистите са изтрити и зад кадър. На тяхно място са поставени кукли на конци с прозвища – като Ива (Софиянска), Мон Дьо и техни подобия.
Предаването „Събуди се“ само за седмица преля от вкиснала изповедалност. Внезапно бившият министър на културата и настоящ председател на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов изрече монолога си пред Мариян Станков-Мон Дьо в рубриката му в „Събуди се“. Очевидно Мариян Станков се идентифицира с Опра Уинфри, когато смята, че може да зададе всякакъв въпрос за секса на секссимволи, за личния живот на публичните личности. Само че гласът му изчезва, интонацията му спира криволиците си и монтажът прикрива безпомощността му да води разговор. Изчезнало е още нещо в записите на „Нова тв“ – паузата. Сякаш някой лепи думите като фаянсови плочки в някаква телевизионна баня. Думите на Рашидов са монтирани така, че да ни редактира спомена за какво му искаха оставката през 2016 г. (за другите искания не ставаше дума). И той пита: Спомняте ли си за к‘во ми викаха оставката?. И изброява – за Ларгото, за Квадрат 500. А това просто не е вярно.
В резултат на друга поредица от факти беше освободен през 2016 г. Владимир Руменов изрази несъгласието си с процеси в НХГ и Квадрат 500 в едно телевизионно предаване. (http://www.kultura.bg/bg/article/view/24990) В „Денят започва с култура“ Велислав Минеков заяви острата си позиция за Закона за културното наследство, а Вежди Рашидов отказа да се появи по хигиенни съображения. После тогавашният министър на културата и днешен председател на комисията предупреди в заплашително писмо до медията водещия на „Денят започва с култура“ Георги Ангелов да не иронизира държавата, защото е на същата ясла. И намеси „знанията си“ за дъщеря му. А след масовото недоволство от думите му и искането на оставката му, дълго даваше обяснения.
През 2017 г. Вежди Рашидов променя историята за какво му искаха оставката и „споделя“, че е казал на журналиста Георги Ангелов, който сега вече не води сутрешния блок на БНТ, (…) не иронизирай държавата си, без туй заплатата ти е на същата ясла. Работодател му е държавата. Той не може непрекъснато да плюе държавата. Мен, ако ме плюе мой помощник, ш‘е го изхвърла.
Онова, което Вежди Рашидов не е научил като политик с неговия 10-годишен стаж, е, че думите имат смисъл. Журналистите от обществената медия не са на никаква ясла. Още по-малко на същата като министрите и депутатите. БНТ е обществена, а не държавна медия. Георги Ангелов не е помощник на министъра на културата, нито на скулптура на държавата, а работата му е да задава въпроси. Може би, ако имаше професионални журналисти, те биха поискали оставката на председателя на парламентарната комисия по култура и медии за тези думи.
Предаванията на „Нова тв“ с нова опаковка, както ги рекламираха, за пореден път показват, че споделянето е превърнато в техника за пране на биографии. Лора Крумова в „Събуди се“ вече може да се титулува като официален биограф на семейство Живкови след поредното интервю с внуците на Тодор Живков. Евгения Живкова и дъщеря й Андрея гостуваха в „Събуди се“, за да нарисуват тяхната си картина за дядовия режим – добро образование, добро здравеопазване… (Същото образование, което позволява на Вежди Рашидов да изхвърля помощници, защото не различава общество от държава). 22-годишната правнучка на диктатора обясни, че в „другата картина“ се наблягало върху невъзможността българите да пътуват извън страната си, но тя вярвала, че и сега не всички могат да пътуват, защото нямат средства. По време на изобретяването на този носталгичен кич Лора Крумова се събуди и каза на събеседничката си, че е на 22 години и няма да й разказва и обратната страна на управлението на Тодор Живков. Защо ли обаче не я разказа на другите 22-годишни, които може би гледат предаването й? Разговорът все пак трябваше да е журналистически, а не сутрешна раздумка.
Но ако журналистите сами изоставят микрофоните си за сметка на превръщането на телевизията в изповедалня, то тогава е добре отново да повдигнем въпроса как трябва да се финансират обществените медии, за да не се заблуждават държавните чиновници, че журналистите са им помощници.
още от автора


1 - 21.09.2017 18:32

БРАВОС, както казваме из Миланските Скали
От: Петър С. Д.

ОТЛИЧНА статия:

"...ако имаше професионални журналисти, те биха поискали оставката на председателя на парламентарната комисия по култура и медии за тези думи...."

Повтарям:

"...ако имаше професионални журналисти, те биха поискали оставката на председателя на парламентарната комисия по култура и медии за тези думи...."

  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”