Български  |  English

Петко Радев (1933 - 2017)

 
Петко Радев бе не само изкусен майстор на кларинета, той бе излят професионален музикант, за когото музиката наистина беше начин на живот. Името му бе станало нарицателно за добре свършена работа.
Свиреше прекрасно всякаква музика: бе желан солист на радиооркестъра, на Софийската филхармония и на Миланската скала, където работи 11 години под ръководството на Клаудио Абадо и Рикардо Мути.
Бе горещо искан партньор от различни групи народни музиканти, с които изсвири и записа много музика. Бе и прекрасен камерен музикант, който „покри” забележително репертоара за своя инструмент, чийто звук той не спря да изследва, да променя, да обича.
Бе и сърцат, любим преподавател, уважаващ българската традиция, с търсещ поглед към съвременното развитие на инструмента.
Бе добър човек, общуваше искрено, с удоволствие, с лекота и благост, до последните си дни бе по концертните зали, следеше музикалния живот, интересуваше се от всичко.
Поклон пред светлата му памет!
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”