Български  |  English

Пиано Екстраваганца

 
25 септември - 6 октомври 2017
 
В аулата на СУ "Св.Климент Охридски", в Централен военен клуб и в Софийската опера
 
В София продължава фестивалът „Пиано Екстраваганца”. Тази година идеята да се представят редки, почти неизвестни клавирни творби предлага поглед към творчеството на Николай Капустин, на Едуард Направник, Феделе Фенароли. Във фестивала участват пианисти от цял свят. Той бе открит с рецитал на Евгени Божанов, последва концертът на специалния гост на фестивала Инголф Вундер от Австрия, а музика от Николай Капустин представи китайският пианист А Бу. Във фестивала участват още и цигуларката Лана Тротовшек (Словения), която заедно с Людмил Ангелов представя музика на Направник, както и пианистите Елоиза Кашо (Италия), Вячеслав Грязнов (Русия) и Мелани Местре (Испания).
Джаз-страницата на фестивала започна с импровизационна вечер върху творчеството на Ерик Сати с пианиста Милен Кукошаров и басиста Веселин Веселинов-Еко и ще продължи на 2 октомври с Пьотр Вилежол (пиано) от Полша.
Предвижда се и премиерна прожекция на филм за Пиацола (кино „Одеон”, 5 октомври, 18 часа). А тържественото закриване на фестивала е в Софийската опера на 6 октомври с камерен вокален рецитал на Веселина Кацарова в партньорство с Людмил Ангелов.
На 1 октомври фестивалът организира „Ден на отворените врати – приятели на пианото”, който ще се проведе в залата на Централния военен клуб от 10 ч. до 19 ч. В него се предлагат отворени уроци, малка концертна сесия, дискусия със създателя и директора на фестивала Людмил Ангелов и други видни пианисти, които творят в различни жанрове, прожекция на документални филми и др.
Концертите от днес до 4 октомври са в залата на Военния клуб с начален час 19.30.
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”