Български  |  English

Валерий Гергиев

 

Гастрол на Валерий Гергиев
и оркестъра на Мариинския театър
 
Зала 1 на НДК
3 октомври, 19 часа
 
След концерта-събитие на Валерий Гергиев и оркестъра на Мариинския театър, с който откриха Международния фестивал „Софийски музикални седмици” в зала „България”, големият диригент е включил столицата ни и в европейското турне, което предприема с оркестъра през октомври. Поканата за второ гостуване и организацията му отново е на Форум „България-Русия”. Поради огромния интерес към концерта през май, когато десетки ценители на класическото музикално изкуство не можаха да влязат в зала „България”, сега Гергиев и съставът му ще свирят в зала 1 на НДК на 3 октомври от 19 часа.
Солист на концерта ще бъде Денис Мацуев – пианист, чиято кариера днес „покрива” всички големи фестивали и концертни зали. От 1998 година, когато печели първа награда на 11-я Международен конкурс „Чайковски”, Мацуев е основна фигура в световния концертен живот. Свири с най-големите оркестри във Виена, Берлин, Амстердам, Париж, Лондон, Ню Йорк, Чикаго, Лос Анджелис, Москва и Петербург, с диригентите Марис Янсонс, Алан Гилбърт, Мюнг Вун Чунг, Пааво Ярви, Шарл Дютоа, Михаил Плетньов.
Програмата на концерта Гергиев е озаглавил „Руски авангард”. Ще бъдат изпълнени Концерт за пиано № 4 от Рахманинов, сюита „Пролетно тайнство” от Стравински и Симфония № 4 от Шостакович.
К
 


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”