Петък, ранна утрин ( телевизия), брой 32 (2912), 29 септември 2017" /> Култура :: Наблюдатели :: Пот и кал по телевизията
Български  |  English

Пот и кал по телевизията

 

В гърдите, в гърдите… Не бързай, а така! – вика Владимир Каролев, докато насърчава съотборничка в поредния двубой в предаването „Фермата“ по bTV. По-точно, дава й указания как да пълни сутиена си с кал. Две от жените в предаването се състезават коя от тях ще пренесе повече кал до кофата, докато са облечени по шорти и спортно бюстие. Ивона е гледала предаването много подробно, преди да влезе в него, познава Алманаха на „Фермата, както казва волейболистът Владо Николов, и според него, въпреки че тя е по-пълничка, двубоят щял да покаже дали знанието ще победи мускулите. А какво прави Владимир Каролев в това кално предаване ли? Явил се е да рие кал от историята и природата на България.
Повторението на „Фермата“ по bTV се излъчва „на гърба“ на друго предаване, в което има мисии – „Мис Пепеляшка“ по „Нова тв“. То е поредната вариация на излъчвани дори в родния ефир формати, като „Размяна на съпруги“ (bTV) и „Животът на другите“ преди години по БНТ. В „Мис Пепеляшка“ се дава шанс на плеймейтки и манекенки да „изчистят“ петна от биографиите си, като се зарият в кравешка тор и свинска кочина или като гонят едър рогат добитък из селската шир, за да разберат, че смисълът на живота мирише на ацетон от изпражненията в обора, а те са разглезени от съдбата. Поуката идва, след като се разменят с отрудени жени, които за кратко пък живеят техния живот. Зорница Линдарева се представи на съселяните на нейната разменна партньорка – Христина от село Разград, като участничка във „Вип Брадър“ и гадже на Тачо (това е името на мъжа на Жени Калканджиева). Биография, която трудно дои крави, но пък продава млякото след това без проблем. В същото време, биографията на Христина (която дори няма фамилия в предаването) от Разград – не града, а селото, се състои от това, че е майка на три деца и живее в къща, в която няма течаща вода, а банята и тоалетната са на двора. Линдарева се е съгласила да мине километри до дома на Христина с чизмите си на висок ток, само за да докаже на баща си, че може да се справи със селския труд. А в това време Христина следва нейния ритъм на деня, има бюджет от 800 лева и трябва да се подложи на масажи, турска баня и огнена терапия, която ще завърши с екстеншъни. Финалът обаче съдържа признанието на Зорница Линдарева, че животът на Христина е по-смислен, защото има деца и любов. Социална истерия, полята с чаша шампанско.
Като преминеш през програмата на bTV, може би „Фермата“ е единственото предаване, в което участниците му не пият шампанско. Много пяна има по тази телевизия. Затова пък там се лее Каролев. От „Фермата“ съобщават, че Каролев се е съгласил за първи път да участва в риалити шоу, тъй като вярва и подкрепя идеите, на които е изградено шоуто – възраждането на българския дух и връзката на градския човек с природата. Нека си припомним, че Андрей Арнаудов, единият от продуцентите на „Фермата“, защитаваше не планината, а интересите на жителите на Банско срещу природозащитниците в сутрешния блок на bTV, подобно на Владимир Каролев. С Владо Николов пък Андрей Арнаудов е заедно в неговия демографско-популистки проект ДНК, който ще насърчава българите да раждат. Мисията на предаването е определена още като завръщане към родината. Психоложката Ани Владимирова казва, че участници в него са хора, които са много заети извън България, но са дошли да участват, за да „покажат на родените си извън България деца какво е да си българин“. Затова и в предаването има минути за историческа беседа, в които участниците слушат Иван Кънчев от сдружение „Българска история“. Един от основните стълбове на „Фермата“ и на българщината е връзката с корените ни – казват в представянето му. Отбрани исторически моменти са използвани за този тип „фермерска пропаганда“, за да може чрез развлекателната телевизионна форма да се внушат на зрителите определени патриотични послания. „Македонката“ в отбора на жените възкликва: Колко много е крита историята на Македония, която всъщност е българска. И страда, че в училище им преподават историята скучно, а тук е научила много повече от няколко слайда.
Мъжкият отбор побеждава в играта за Македония, като двама от тях познават, че старото име на град Гоце Делчев е Неврокоп. Освен Каролев, привилегията да знае това има и футболист, който обяснява, че го разбрал, кога сме играли с неврокопчани, което показва, че от футбола може да се научи нещо. В същото време, Дарина е морално порицана от отбора на жените, че е адвокатка, един вид интелектуалка, която знае цялата поезия на Яворов, но не знае кой поет е бил кмет на гр. Гоце Делчев. За кратко тъгата по Македония е прекъсната от реклама на Макдоналдс и гласа на сандвич, който казва: иде ми да се самоизям.
Тези предаванията по bTV и „Нова тв“ обаче съвсем не са само телевизионна забава – те се занимават с пренаписване на истории и то не само лични.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”