Български  |  English

Златна роза 2017

 
От 30 септември до 7 октомври 2017 г. във Фестивалния и конгресен център-Варна ще се проведе 35-ят юбилеен фестивал на българския игрален филм “Златна роза”. Организатор на събитието е Национален филмов център в партньорство с Българска национална телевизия и Българска национална филмотека.
В конкурса на тазгодишното издание ще участват общо 43 пълнометражни и късометражни игрални филми от последната година. 16 са новите пълнометражни български филми (8 премиерни, 5 мажоритарни копродукции и 14 осъществени с финансовата подкрепа на НФЦ), които ще се състезават за голямата награда “Златна роза”, наградата на град Варна и още 6 награди в категориите: най-добър режисьор, най-добър сценарий, най-добър оператор, най-добра женска и мъжка роля и награда за пълнометражен дебют. Сред филмите, селектирани в конкурсната програма, са “Посоки” на Стефан Командарев, „¾” на Илиян Метев, “Воевода” на Зорница София Попганчева, “И после светлина” на Константин Божанов, “Лили рибката” на Ясен Григоров, „Асансьор за пациенти” на Иглика Трифонова, „Извън пътя” на Николай Волев, „Вездесъщият” на Илиян Джевелеков... Пълнометражния конкурс ще оценява жури в състав: Божидар Манов (председател), Станимир Трифонов, Яна Маринова, Людмил Станев, Георги Тошев.
Късометражната конкурсна програма включва 26 филма, сред които “Нощите на един самотен вестоносец” на Андрей Кулев, „Кораба Слънчоглед 1” на Васил Горанов, “Котка в стената” на Мина Милева и Весела Казакова, “Разпознаване” на Тома Вашаров, „Обир” на Мария Николова... Късометражния конкурс ще оценява жури в състав: Мартина Вачкова (председател), Геновева Димитрова, Димитър Коцев-Шошо.
Програмата за новаторски и експериментални продукции “Открити хоризонти” ще представи 14 филма: 13 късометражни и пълнометражния “6 и 1 наум” на Лъчезар Петров. Сред късометражните заглавия са “Това е твоето бебе” на Христо Порязов, “Серафим” на Ваня Донева, “Домино ефект” на Яна Лекарска и други нови филми на студенти и млади автори.
Тази година фестивалът обособява отделна извънконкурсна програма “Фокус-копродукции” на успешните български миноритарни копродукции, в която пред варненската публика ще бъдат показани 7 филма: 5 пълнометражни и 2 късометражни, заслужили международни отличия. Това са “Уестърн” на Валеска Гризебах, който ще открие фестивала, “6,9 по Рихтер” на Нае Каранфил, “Белгийският крал” на Питър Бросенс и Джесика Удуърт, сръбското предложение за “Оскар” за чуждоезичен филм “Реквием за г-жа Й.” на Боян Вулетич, “Синът на София” на Елина Псику (награда за най-добър филм в Трайбека, Ню Йорк), “Септември” на Леонор Ноиво (първата копродукция между Португалия и България) и “Колитба” на Андрей Волкашин.
На 1 октомври ще се състои премиерата на дигитално реставрираната версия на “Парчета любов” (1988) на Иван Черкелов. През 2017 г. черно-белият му негатив е сканиран в Германия, след това е цифровизиран и реставриран с цветни корекции у нас и изваден на DCP позитивно копие. Това е първият български филм, реставриран по този метод. Инициативата е по повод 60-годишнината на Иван Черкелов и Рали Ралчев.
Ще има и 2 фотографски изложби: на Иво Хаджимишев, посветена на Бончо Карастоянов (съвместно с Българска национална филмотека), и “еMOTION” на Темелко Темелков.
Продължава и традиционното сътрудничество на фестивала “Златна роза” с “Карин дом”. Средствата, които се съберат от тазгодишното издание на фестивала, ще бъдат използвани за подновяването на детската площадка за деца със специални нужди.
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО 1000 стипендии Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”