Български  |  English

Защо тъгува Аделина Радева?

 

През седмицата най-после в Народното събрание произведоха събития. Антон Тодоров от гражданската квота на ГЕРБ подаде оставка и депутатите я приеха. Те обаче се оказват единодушно съгласни в мълчанието си, че един вицепремиер може да поставя условия на медиите и журналистите и да ги заплашва със съд. Нямаше декларация, нямаше каквото и да е институционално отношение на НС към проявите на вицепремиера.
Междувременно в неделята Светослав Иванов в „120 минути“ зададе въпроса за чистотата на тв студиото и отговорността на медията, която ламти за рейтинг, а трябва да разбира защо журналистите не искат да канят някои от гостите, нарочени за „високотиражки“. Дано журналистиката започне разговор срещу медийните калкулатори на рейтинг! В това време Валери Симеонов вече изричаше думите си при Сашо Диков по BIT, че медиите го канят, мислейки го за пиле, което им носи висок рейтинг, но той е таралеж.
От Канал 3 съобщиха, че свалят „най-рейтинговото“ си предаване „Документите“ (водено от депутата Антон Тодоров), защото искат да покажат, че за тях не е важен рейтингът, а медийната чест. Сетиха се, че имат и такава, след като НС вече беше на път да гласува оставката на водещия им. Пречистени вече, от Канал 3 нападнаха колегите си от „големите медии“, че въобще не реагирали, когато тяхна репортерка е била обиждана от Татяна Дончева.
И тогава дойде ред на Аделина Радева от БНТ.
В деня на протеста на журналисти пред Министерския съвет прозвуча като предателство гостуването на Валери Симеонов не къде да е, а в „Още от деня“ по обществената медия. И резонно беше зададен въпросът трябва ли да даваме трибуна на политиците, които използват властта си, за да изричат: А ако съм злонамерен, утре ще разработя един „Викторгейт?
Дори журналистите да не искат да канят пиле-таралеж в студиото си, законът гарантира появата на всеки гражданин и правото му на отговор, по който повод се беше явил и Симеонов. Правото на отговор е изключително важно право. От БНТ спазиха закона. Но после… после дойде ред на журналистиката. Най-накрая водещата Аделина Радева показа какво е редно да направим в една взривена от интереси на медийни собственици и партийни влияния публичност – журналистите трябва да продължат да питат публичните фигури. На политиците трябва да бъдат задавани подготвени журналистически въпроси; те не бива да бъдат оставяни в покой, докато не осъзнаят, че са публични личности, а не защитени от въпроси държавни фигури.
Видяхме най-изящното интервю с вицепремиера, който искаше да демонстрира ресурса на държавната власт в телевизионния ефир. Той заподозря Аделина Радева в ирония и обясни, че политиците също имат право да иронизират журналистите. По-тъжното от това обаче, че спряхме да разбираме кое е заплаха, е това, че спряхме да разбираме кое е ирония. Ирония ли е подаденият сигнал до прокуратурата и искането за 24-часово извинение? Но Аделина Радева не се присмиваше, тя тъгуваше. Цялото интервю беше тъга по една изгубена мечта – политиците да носят отговорност за словото си. И постъпи коректно, като не изобрази Валери Симеонов като вицечовек, а остави на зрителите да видят нащърбената публична фигура, резултат от заблудата, че той е „ние, държавата“.
Малко по-късно вицепремиерът, „жертва“ на медиите и на тв иронията, приседна отново в студиото – на Люба Кулезич по BIT. Има нещо особено жалко в това, че бившият вече депутат Антон Тодоров тръби, че телевизията е свързана с Цветан Василев, а настоящият вицепремиер присъства там. В края на разговора остана време да си споделят какво си говорят депутатите, когато обсъждат кой къде е поканен в телевизиите. Като затръгвали към сутрешния блок на „Нова тв“, Симеонов обяснявал на колегите си, че отива в кафеза на папагалите. Кога им остава време да четат постановленията на МС на тия депутати, щом са готови да обсъдят даже водещите в предаванията, из които обикалят?
„Изповедта“ на Симеонов пред Люба Кулезич се изля в деня, в който прокуратурата отказа да заведе дело по сигнала на вицепремиера срещу Елена Йончева за изнасяне на данни за оградата с Турция, защото това било заплаха за националната сигурност. Вицепремиерът обясни, че е знаел, че изреченото от депутатката от БСП Елена Йончева не е държавна тайна. Щяло било да станело тоя месец държавна тайна, след като НС приеме поправки в закона, с които оградата щяла била да стане обект на национална сигурност. Но аз го направих, за да мога да спра тази логорея на Елена Йончева, каза в предаването по BIT вицепремиера. И беше доволен, че тя е спряла да говори.
Интервюто на Аделина Радева по БНТ отговори на важния въпрос дали трябва да бъдат канени политици като Валери Симеонов. Показа, че всичко зависи от журналистите. И от тяхното качество.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”