Български  |  English

За главата на Главчев

 

Не се случва често различните телевизии да поставят различен акцент при отразяването на едно и също събитие. Председателят на НС Димитър Главчев подаде оставка, след като Корнелия Нинова и Антон Кутев бяха отстранени от зала. Няколко телевизии използваха думата „изгонени“. В резултат, парламентарните групи на БСП и на ДПС напуснаха с искане за оставка на председателя. Последва сериал, в който Бойко Борисов бе представен в Канал 3 като спасител на държавата. А в „Панорама“ – като един от всички губещи. Това, че в тази ситуация всички губят, чухме да обяснява Цветан Цветанов от ГЕРБ в разговор с Надежда Василева.
bTV поставиха акцент върху въпроса дали министър-председателят е засегнат от думите на Корнелия Нинова: Не гледам, не слушам и съм забранил да ми се казва, иначе мога и аз да избухна. Имам остър език, мога да отговарям, помня много, знам много и само ще направим беля. Така той изобрази пред всички как не чува опозицията, защото има по-важна работа – европредседателство ни чака.
Ако се вслушаме във всички телевизионни коментари – и опозиция, и управляващи дават знак с тази оставка на председателя на Европейския парламент, който предстои да идва у нас. Но всъщност, когато министър-председател се намеси в работата на НС, знакът винаги е отрицателен. Само в „Панорама“ сложиха акцент върху тази страна на нещата – кой има право да влияе върху решенията на председателя на НС в една парламентарна република.
Основното изречение на Борисов, което превърна оставката на Главчев от случайна в знакова, беше: Винаги съм твърдял, че държавата ни е по-важна от всичко и стабилността в нея. Не обществото (в което партиите са легитимният начин за представителност), а държавата избра Борисов.
Илиана Беновска в Канал 3 потърси мнението на Георги Марков като доайен в НС, както самият той се определи. Той обясни: Това е тежък и лош сигнал на ГЕРБ към нашите избиратели. Тежък и лош сигнал! Знаеш, че ми се налага всеки петък да пътувам за Унгария и всеки понеделник виждам, че някой си подава оставката и все от лагера на ГЕРБ. И после на парламентарен език изля чувствата си: Аз обичам Бойко, а Орбан - от 1989 г., когато каза съветските танкове да напуснат страната. Тогава се изискваше, извинявай за неконституционния израз, „дупе“, за да излезеш това да го говориш. Както знаеш, Ангела Меркел не се е чуло в Берлин, Дрезден или Лайпциг да е излязла и да е казала да си ходят съветските войски от ГДР. Тома Биков, също от ГЕРБ, обиколи почти всички студиа, за да разясни какви са знаците, които министър-председателят дава с оставката на председателя на НС. Общо взето, всичко е заради г-н Таяни, ако слушате коментаторите от политическия ни елит. Когато пристига председателят на Европейския парламент, не е добър знак да види празните столове на опозицията, бяха единодушни от ГЕРБ и обвиниха БСП, че са направили изчислен скандал. По Канал 3 Георги Марков от своя страна обвини пък колегите си от парламента, че са раболепни и че Таяни е близък на Берлускони, с други думи – той идва от страна, в която предсрочните избори са почти всяка година: И аз не считам, с цялото си уважение към г-н Таяни, че той, ако не иска да дойде на пълна зала, ние трябва да жертваме Главчев. Ами ако не иска дойде, да си стои там в Рим, Брюксел или където и да било.
Действията на Бойко Борисов като държавник са истинско изпитание за коментатори и журналисти. Знаците след поредната знакова оставка съвсем се оплетоха. От една страна медиите, отразяващи всяка крачка на премиера, излязоха с коментари, че Европейският съюз не може да ни казва какво да правим в доклади, препоръки и съвети. Поредният мониторингов доклад на ЕК, в който пак ни припомниха, че правораздаването е застрашена област, беше обявен за диктуван от „протестъри“ и „неолиберали“ от неправителствени организации. Германия и Франция бяха обвинени в двойни стандарти спрямо държава като България, а Борисов беше изтъкнат като фигура, която „не им цепи басма“ и търси баланс в разговорите си с европейските лидери. Европейският съюз ли ще ни казва на нас какво да правим в държавата си? – питаха опиянени коментатори. От друга страна, същите тези журналисти от патриотарски телевизионни предавания трябваше да обясняват как европредседателството е най-важната ни мисия като държава за годината и това прави оправдани жертвите на министър-председателя.
И така до неделя. Когато новините се изпълниха с кадри от три катастрофи, при които загинаха 11 души и бяха ранени други 28. Дали държавата трябва да ни е по-важна от всичко? Или новините от НС и от магистралите показват две държави – едната, със сигурност съществуваща заради европредседателство, а другата продължава никой да не ни казва заради какво.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”