Български  |  English

Китай в света

 

Отношенията между държавите, както и връзката на държавата със съседните й страни, са основата на международните отношения. Под въздействието на историческата памет и на реалните съвременни връзки външната политика и стратегическите цели на всички страни са взаимосвързани и преплетени като линиите на родословно дърво в една международна система и образуват сложна мрежа от връзки.
На 4 ноември на Международния форум „Диалог със света”, организиран от Phoenix New Media[1], международният аналитичен център на Phoenix New Media представи стратегическата схема на „генеалогическите отношения” между страните. Пределно простият модел, представен с визуализации, изхождащ от гледните точки на другите държави и съпроводен с докладите на шестима видни международници [резюмирани по-долу като „Китайски поглед към...”, бел. ред.], представен на форума, отразява външната стратегия на големите световни сили и ситуацията в областта на регионалната сигурност в дадения момент, проблемите на управлението, сигурността и икономиката в горещите точки, и така ни помага да разберем промените в Китай и по света.
Америка в схемата на международните отношения. От момента на идването на Тръмп на власт, „първо Америка” се превърна в цел на външната политика на САЩ. Разногласията между САЩ и Европа се изострят, а САЩ и Русия, както и преди, се конкурират и са в конфликт. Преразглеждането на Северноамериканската зона за свободна търговия, въпросите на имиграцията и бежанците станаха основните фактори, влияещи на САЩ и съседните им страни. В същото време, САЩ продължават да следват линията на „ребалансиране на Азиатско-тихоокеанския регион”, започната от администрацията на Обама, и постоянно се намесват в делата на азиатските държави. Търговските търкания с Китай също нараснаха значително. Ние очакваме да видим дали посещението на Тръмп в Китай ще даде тласък за подобряване на търговските отношения между КНР и САЩ.
Китайски поглед към Америка. Въпреки че при управлението на Тръмп външната политика и нейните цели са приоритетни за САЩ, подобен лозунг представлява кухи фрази, те трудно могат да се конкретизират и приложат на практика. Всъщност, това е американски изолационизъм плюс унилатерализъм. В сферата на американо-китайските отношения отсъствието на ясна стратегия към Китай от страна на правителството на САЩ начело с Тръмп доведе до това, че Китай постепенно изземва ръководството на отношенията между Китай и САЩ.
Русия в схемата на международните отношения. Както и преди, Русия използва стратегията „двуглавият орел” като основа на външната си политика и енергично популяризира Евразийския икономически съюз (ЕИС). Все още са в действие взаимните санкции между Русия и Европа. След идването на Тръмп на власт, изглежда се появи надежда за развитие на руско-американските отношения, но то върви твърде бавно. Между Русия и Китай, както и преди, има силни връзки. В бъдеще постепенно ще се осъществява сътрудничество между проекта „Един пояс, един път” и ЕИС. Освен това, Русия увеличи намесата си в случващото се в Близкия Изток и укрепи своето военно присъствие и политическо посредничество в региона.
Китайски поглед към Русия. В днешно време Русия подтиква страните от ОНД към интеграция в сферата на сигурността, акцентирайки върху заплахите от страна на съседите. Колкото до украинския въпрос, Русия създаде силна специална отбранителна зона. Първоначално Тръмп се надяваше да възобнови отношенията между двете страни, но беше спрян. Така че, бъдещето на руско-американските отношения остава нееднозначно. Освен това, политиката на ЕС към Русия зависи от политиката на САЩ към Русия. Руската дипломация винаги се е стремила да създаде антизападен алианс. Китай не иска да сътрудничи с Русия за създаването на геополитически съюз против Запада, затова Китай и Русия поддържат отношения, в които нито една от страните не търпи загуби и това е изгодно и за двете.
Европа в схемата на международните отношения. През юни 2016 беше публикувана официално „Глобална стратегия на Европейския съюз за външната политика и политиката по сигурността”. Новата стратегия на ЕС все още е „глобална”. След серията дълбоки кризи, главната цел на новата „стратегия” от „да се демонстрира международното присъствие на Съюза” е променена на „демонстрация на консенсус в областта на външната сигурност”. След идването на Тръмп на власт разногласията между Европа и САЩ се усилиха. Европа и Русия постепенно се сближават, но в същото време, продължават да действат взаимните санкции. В такива условия се появяват нови възможности за развитие на отношенията между Китай и ЕС. Обаче взаимодействието на Европа с Китай в рамките на „Един пояс, един път” все още предизвиква съмнения. Освен това, преговорите за излизане на Великобритания от ЕС са в задънена улица, спрени са преговорите за влизане в него на Турция. Всичко това е предизвикателство за процеса на европейската интеграция.
Китайски поглед към Европа. Ситуацията в Европа преминава от предишното „сливане” към „разцепване”, подобна тенденция ще се запази и в бъдеще. При взаимодействието си с Европа, Китай трябва да й признае позицията на „трета страна”, която Европа заема на световната сцена, и да съдейства за развитието на двустранните отношения. Дали в търговията, икономиката, регионалната сигурност или в стратегическите политики, Китай и ЕС трябва заедно да действат за поддържане на стабилността в света.
Североизточна Азия (СИА) в схемата на международните отношения. СИА винаги е била място, където се събират и встъпват в конфликт интересите на Великите сили. В политическата сфера между страните на СИА няма взаимно доверие, в търговско-икономическата сфера преговорите за създаване на зона за свободна търговия между Китай, Япония и Южна Корея са в задънена улица, в сферата на сигурността ядрените опити на Северна Корея заплашват мира и стабилността в региона. В същото време, военният съюз между екстериториалните САЩ, Япония и Южна Корея задълбочава манталитета на Студената война. В тези условия Русия постепенно увеличава своето внимание към азиатските проблеми, но ще може ли тя да стане потенциалната сила, която да помогне да се установи баланс на силите в региона?
Китайски поглед към СИА. В днешната СИА присъстват всички фактори, необходими за един геостратегически конфликт. Има неразрешени исторически спорове, продължава да съществува проблемът със съперничеството, усилва се национализмът. Ако Китай, Япония и Южна Корея си сътрудничат, те могат да създадат нова Азия. Без сътрудничеството с Китай, Япония и Южна Корея, между Изтока и Запада няма да има реално равновесие. Днешният ядрен проблем в Северна Корея не е стратегическа игра между големите сили, а точно отговорността, която трябва да бъде споделена между големите сили.
Югоизточна Азия (ЮИА)в международните отношения. Китай поддържа тесни връзки със страните от ЮИА, те често взаимодействат в политическата и икономическата сфера, както и в сферата на сигурността. Обаче големите държави извън региона активизираха своята намеса тук, което доведе до сложна и неустойчива ситуация в ЮИА. В политическата сфера „моделът АСЕАН”, чиято отличителна черта е „консенсусът”, играе водеща роля в политическото сътрудничество в ЮИА. Колкото до сигурността, днес във всички страни в региона може да се проследи тенденцията за разпространение на тероризма и съществува риск от надпревара във въоръжаването. В икономическата сфера в района на ЮИА постепенно се създава система за икономическо сътрудничество, чиято основа е зоната за свободна търговия АСЕАН.
Китайски поглед към ЮИА. Въпреки че проблемът с Южнокитайско море ясно показа, че Китай и част от страните в региона стоят пред предизвикателства за сигурността, а и се сблъскват с намесата на външни сили, тези проблеми не могат да попречат на укрепването на отношенията между Китай и ЮИА. Най-успешният резултат от инициативата „Един пояс, един път” е „Морският път на коприната на ХХІ век”, който обхваща региона на ЮИА.
Близкият Изток в международните отношения. В момента в политическата сфера тече съперничество между големите държави Саудитска Арабия и Иран за господство в ислямския свят. В сферата на сигурността – терористичните сили в района трудно ще бъдат премахнати. В икономическата сфера през последните години се наблюдава падане на световните цени на нефта, което принуди икономиката на Близкия Изток да започне да се променя. В сегашния период намесата на САЩ в близкоизточния регион е намаляла, но военното присъствие на Русия в него забележимо нарасна. Китай е съсредоточил своето внимание върху сътрудничество със Саудитска Арабия и Турция за борба с тероризма, като продължава да съдейства за политическото и икономическото сътрудничество в Близкия Изток в рамките на „Един пояс, един път”.
Китайски поглед към Близкия изток. Зад събитията тук е „играта” на двете велики държави – САЩ и Русия. Китай трябва да се възползва от тази възможност за развитие на приятелски отношения със страните от Близкия Изток и за създаване на „нов тип дипломация” там. За света Близкият изток е гробът на великата нация и крайъгълният камък на една голяма нация.
[Редактор: Wu Xinkun PN157]
Pit.ifeng.com
 


[1] Според корпоративната автохарактеристика, „Phoenix New Media ("PNM") е нова световна водеща медийна компания с интегрирана платформа, състояща се от Интернет медиен уеб сайт (www.ifeng.com), мобилен канал (3g.ifeng.com и APPs) и видеоканал (v.ifeng .com). Ръководени от четирите ни корпоративни принципи: "корените в китайската култура, глобалната перспектива, отвореността към света, прогресивната сила", ние предоставяме първокласно медийно съдържание и услуги.


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”