Петък, ранна утрин ( телевизия), брой 42 (2922), 08 декември 2017" /> Култура :: Наблюдатели :: <i>На кафе</i> – <br>новата президентска платформа
Български  |  English

На кафе
новата президентска платформа

 

Журналистите често са обвинявани в изобретяването на новини, в разкрасяване на разказите за случващото се, за да станат „по-разчупени“ и по-любопитни за някакви предполагаеми зрители. И наистина, случаите са толкова много, че се превръщат в редовна практика, с която добрите журналисти са принудени да се състезават, докато не изпаднат в отчаяние. Има обаче сюжети, които никой не може да сътвори, колкото и богато да е въображението му, като пламналата любов между доскоро действащия президент на Републиката и синоптичката на Нова тв. Президентът Росен Плевнелиев доказа, че любовта е голямо нещо и побеждава всякакви лъжи. Но греши, че е първият президент, който е подлаган на толкова много фалшиви новини. Желю Желев и особено съпругата му далеч не бяха пощадени от медиите и образът им беше изграден изцяло негативно. А отношенията между Антонина Стоянова и президента Петър Стоянов бяха гледани под лупа, въпреки че в нужните моменти заставаха заедно пред камерите с професионална увереност. Името на президента Георги Първанов пък беше замесено от жълт вестник в афера с млада поп певица. Нито веднъж като публични личности българските президенти, които пострадаха от любопитството към личния им живот, не отговориха със съд на това псевдожурналистическо ровене в чаршафите и уж в интерес на обществото.
Независимо че Росен Плевнелиев прочете добре Конституцията и видя, че там няма място за Първа дама, жълтите (вече онлайн) издания не спряха да го развеждат и сдобряват с тогавашната му съпруга, да го отделят и пак да го връщат при децата му. Точно за този президент Слави Трифонов – самоопределящ се като Перфекционистът в телевизията – не спря повторението на предаването си, което осмиваше Росен Плевнелиев в деня, когато внезапно беше загубил един от синовете си.
Това е президентът, в чийто ПР-ски екип бившата журналистка Мария Иванова допусна новогодишното му обръщение да бъде илюстрирано със снимка от Колорадо. Също така в медийната му биография остана да тежи и наименованието на файла „13 NationalStrategyIntegrateMangali.pdf“ с Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012-2020), чийто автор беше Министерството на вътрешните работи, но беше качен на страницата на държавния глава.
Вместо да защитаваме като общество правото на публичните личности личният им живот да не бъде без нужда разказван и особено показван, редица медии, сред които и Нова тв, развяваха личния живот и на т.нар. обикновени хора. Предавания като "Искрено и лично" по bTV, а след това по ТВ7, като "На кафе" по Нова тв преминаваха граници, които само жълтите издания си позволяваха да прекрачват, но с тази разлика, че при тях и публичните, и непубличните личности го правели „доброволно“.
Така доброволно президентът Росен Плевнелиев избра да оповести Истината за личния си живот и развода си не къде да е, а в издание като "168 ЧАСА", и да продължи сериала за връзката с водещата на прогнозата за времето Деси Банова точно в предаването "На кафе". Мотивът да изберат точно това предаване е смехотворен – защото в него „се казва истината“, тук могат „да дадат път на истината“, за да не бъдем информирани от папарашки снимки. Целият този напън да изпреварят клюките за тяхната любов, като сами разкажат за нея, е разбираем, ако не бяха решили да го направят в таблоид и таблоидно магазинно предаване. Места, където именно клюкарстването е основен маниер, гарниран в случая с несръчен ПР.
При Гала водещата на прогнозата за времето Деси Банова ни се представи като водеща на Нова тв и авторка на документален филм за климатичните промени. Росен Плевнелиев пък, освен като добър човек, който не прави нищо лошо никому, се самотитулува като много търсена личност, като партньор с новата си фондация на модерния патриот д-р Милен Врабевски, като мислещ за инвестициите в България и т.н. Всички големи каузи обаче бяха истории-пълнежи, които потънаха в снимките на прегръдките между двамата влюбени.
И докато едно таблоидно предаване се опитваше да съчетава говоренето за личното щастие с обществени каузи, Николай Бареков, свързан с емблематични лоши практики в журналистиката, беше поканен за публична лекция в УНСС (седмици след премиера Бойко Борисов, все пак). Така още веднъж проблемното минало на ТВ7 беше заметено под килима, което продължи с назначаването на Надя Костова за програмен директор на БНТ. Тя беше обявена за независим медиен специалист в областта на мениджмънта на телевизионно съдържание. За обществената телевизия сякаш остана без значение фактът, че заместничката на Севда Шишманов, докато от 2005 до 2014 е била програмен директор на ТВ 7, НЮЗ 7 и СУПЕР 7, е развивала канали, които не само не съществуват, но не съществуват по един особен начин – заради свързаността им с фалита на една банка.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”