Български  |  English

Смайващ Азнавур на 93

 

Не бях доближавала „Арена Армеец”, но на 30 ноември 2017 отидох на концерта на Шарл Азнавур – част от прощалното му турне.
Легендарният повелител на френския шансон с арменски корени пее от малък - автор е на около 1200 песни, многобройните му албуми са продадени в 100-милионен тираж, снимал се е в около 70 филма... Тоест, кариерата му е над 80-годишна. Имаше зрители, помнещи концерта му през 1978 в зала „Универсиада”.
„Арена Армеец” бе почти пълна, твърди се, че сме били 5 хиляди (така и не разбрах как спортната зала е декорирана като френски театър – безобразно неприветлива е, но сцената бе атрактивно осветена). Преобладаваха възрастните хора, но имаше и млади, цели семейства с деца и внуци. Когато Азнавур излезе на сцената, публиката се изправи. Когато запя, в нашия сектор му пригласяха. И така – до края. Гласът му носи патината на времето. В началото дори ми се стори, че има интонационни проблеми. Но постепенно ни омагьоса. Избрал си е ефектна техника – когато не може да вземе големите височини, минава в речитатив, а беквокалистката пее. Час и половина Азнавур не напусна сцената – изпя нови, но и любимите „La Bohème”, „SHE”, „La Mamma”... От време на време сядаше или се подпираше на столче. Пя на френски, английски и руски, общуваше с публиката на френски. Франкофоните се смееха. Азнавур танцува, размаха бяла кърпичка, съблече сакото си и видяхме червените му тиранти в тон с червените чорапи.
Това дребно старче на 93 е в нечовешка форма. Надмогва биологията. Зарежда с енергия. И продължава да бъде голям професионалист. На финала публиката отново стана на крака и аплаузите продължиха дълго. Имаше цветя. Азнавур не изпя бис. Но превърна концерта си в незабравимо шоу – и за фанатичните му фенове, и за чулите го за първи път.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”