Български  |  English

Реставриран Парчета любов

 

8 декември 2017 се оказа исторически ден – видяхме първия български изцяло реставриран и дигитализиран филм. „Парчета любов” (1989) на Иван Чркелов. Това неслучайно бе във филмотечно кино „Одеон. Защо точно той ли? Отишъл операторът му Рали Ралчев да погледне филма на прожекция там по повод 60-годишнината на режисьора. И се ужасил от състоянието на лентата. И се превърнал в мотор на изключително важен процес в продължение на седем месеца, в който се включили ИА Национален филмов център, Българска национална филмотека, Доли Медия Студио (Добромир Чочов) и др. Благодарение на Рали Ралчев, сканирането на негатива е изготвено безплатно в Немската филмова и телевизионна академия (Бодо Кнапхайде и Кристан Урбанчук), където той преподава. Продуцент на дигитализацията и реставрацията е АРС ООД (Иван Тонев).
Вместо лентата със снежинките, които ни бяха показани за малко в началото, гледахме фантастично копие на Черкеловия дебют с всички цветови отсенки и нюанси. Що се отнася до самия филм, той не е мръднал – стои си все така хашлашки и тревожен, с приятелствата и греховете, с иронията и любовта, с неудовлетворението и свободата, с голотата и болките. Нещо повече –с младежките колизии, градските шумове и бюрократични тъпизми „Парчета любов“ изглежда сниман днес. Само София и колите са различни. Е, разбира се, и актьорите. Но това не е повод за носталгия. Напротив! Млади зрители бяха възхитени от искреността и новаторството на филма. Тази прожекция за пореден път ми даде повод да твърдя, че едно от най-важните неща, случили се в българското кино, е появата на дебютите от края на 80-те. И особено на „Парчета любов“.
Това обаче не бива да остане изолиран благороден жест. Цялото българското кино на лента чака да бъде реставрирано и дигитализирано. В чужбина това отдавна е свършено. Отново сме на опашката. Спешно е необходима техника. Директорът на БНФ Антония Ковачева непрестанно алармира за този проблем. Остава държавата да се поразмърда.
още от автора


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”