Български  |  English

Божидар Манов:

 

1. С какво ще запомните 2017?
НАСА откри 7 планети, подобни на Земята, на 40 светлинни години от нас. А ние все още търсим държавата си! След 20 години успешна работа в космоса, станцията „Касини“ бе унищожена в атмосферата на Сатурн, за да не зарази със земни бактерии спътника Енцелад, под чиято повърхност вероятно има вода. Космическа екология!А ние се борим с бетона по морето и втория лифт в Банско! Да не забравяме и Отвореното писмо на младите кинематографисти, които искат реални промени, а не просто повече пари.
2. Българският пълнометражен игрален филм (до 3 заглавия)?
Добра година, хубавите филми са повече от три, ето поне четири от тях (по азбучен ред): „Вездесъщият“, „Врагове“ на Светослав Овчаров, „Възвишение“, „Посоки“.
3. Българският късометражен игрален филм (до 3 заглавия)?
И тук добрите филми са повече от три, ето отново четири: „Изпит“ на Боя Харизанова, „Срам“ на Петър Крумов, „Разпознаване“ на Тома Вашаров, „Охлюви“ са добри заявки за възможен пълнометражен дебют. Нискобюджетният шанс е тъкмо за режисьори като тях.
4. Българският документален филм? (до 3 заглавия)
„Това име го забравете“ на Боян Папазов (но не забравяйте Юлия Огнянова, на която е посветен филмът, защото тя е в „червената книга“ на изчезващите видове). „Книжарят“ (прецизен анализ на миналото през чувствителността на днешните авторски сетива). „Пощальонът“ (малък модел на сегашна  България в ъгъла на обърканата Европа).
5. Българският анимационен филм? (до 3 заглавия)
MadeinBrachycera” по сценарий на Виктор Самуилов респектира с мощна професионална работа! „Вятър работа“ на Анри Кулев и Христо Ганев държи високото им авторско равнище. „Райска ябълка“ на Владо Шомов е добър хибрид на класическа анимация и жив актьор.
6. Чуждестранният филм (до 3 заглавия)?
„Квадрат“ на Рубен Йостлунд, „Нелюбов“ на Андрей Звягинцев, “Три билборда извън града“ на Мартин Макдона и нестандартният, но великолепен „Да обичаш Винсент“ на Дорота Кобиела и Хю Уелчман.
7. Очертава ли се нова тенденция?
Нискобюджетните филми не са наше откритие, но заслужават пълна подкрепа и особено внимание. За 2-3 години доказаха потенциала си („Урок“, „Слава“, „Посоки“ и други). В момента те са разумният, полезен и навременен ход за игралното ни кино, особено при копродуцентска подкрепа отвън.
8. Скандалът?
Скандалният балон за сексуален тормоз, който тръгна от Холивуд и бързо обиколи света като моден сезон, слава Богу, не намери фалшиви клакьори у нас. Опазихме се поне от това подражателство.
 


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”