Български  |  English

22. Международен София филм фест

 

7-16-29 март 2018
 
Организатор - Арт Фест
Под патронажа на Столична община
 
22-ят Международен София филм фест - най-мащабният кинофорум у нас - се открива на 7 март с новия български игрален филм „Áга” на Милко Лазаров, участвал в официалната програма на Берлинале. Филмът е копродукция на България, Германия и Франция с главен продуцент Веселка Кирякова (Red Carpet). Церемонията по награждаването ще се състои на 16 март. Програмата на фестивала, заедно с традиционните издания в Бургас, Пловдив и Варна, ще продължи до 29 март. Ще бъдат представени над 150 пълнометражни игрални и документални заглавия, както и над 20 късометражни филма. Сред многото гости ще бъдат Вим Вендерс и Абел Ферара.
Тази година темата на София филм фест, преплетена творчески във визията на фестивала, е свързана с избора на София за Европейска столица на спорта. Акцентът е върху масовия спорт и върху значението му като приоритет в живота на хората. Този специален фокус ще присъства и във филмовата програма на фестивала чрез селекция от филми и събития на спортна тематика.
В конкурса за Голямата награда „София - град на киното”, както винаги, ще участват първи или втори филми на млади режисьори. Те са: „Адам” на Мария Солрум (Германия/Исландия/САЩ/Мексико), „Наме” на Заза Халваши (Грузия), „Тиха нощ” на Пьотр Домалевски (Полша), „Гълъбът“ на Бану Шиваци (Турция), „Червената крава“ на Цивия Баркай (Израел), „Блокаж“ на Мохсен Гараи (Иран), „В един друг живот“ на Джейсън Уингард (Великобритания), „Йева“ на Анахид Абад (Армения/Иран), „Генезис“ на Арпад Богдан (Унгария), „Срещу вятъра“ на Мерицел Колел (Испания/Аржентина), нашите дебютни копродукции „3/4“ на Илиян Метев (България/Германия) и „Радиограмофон” на Рузие Хасанова (България/Полша). Председател на международното жури е унгарската режисьорка Илдико Енеди, чийто нашумял филм „За тялото и душата”, номиниран за чуждоезичен „Оскар”, ще бъде показан на фестивала.
Отново 12 български късометражни филма ще се състезават за наградата Jameson.
Ще има и традиционният Балкански конкурс, където ще бъдат представени силни филми от региона, създадени през последната година. Сред тях са „Не ме докосвай” на Адина Пинтиле, носител на „Златна мечка” и награда за дебют от Берлинале, „Мъжете не плачат“ на Ален Дърлевич, „Кратък излет“ на Игор Бежинович, българските „Вездесъщият” на Илиян Джевелеков и „Възвишение” на Виктор Божинов и др.
В „Киното днес – големите майстори” ще има заглавия на утвърдени имена в световното кино. Сред тях са „Нелюбов” на Андрей Звягинцев, номиниран за чуждоезичен „Оскар”, „Без милост” на Фатих Акин, „Луната на Юпитер” на Корнел Мундруцо, „Фокстрот” на Самуел Маоз, „Довлатов” на Алексей Герман-младши и др.
В рубриката „Големите награди” ще бъдат показани важни филми, сред които „Квадратът” на Рубен Йостлунд („Златна палма” от Кан ’17, с номинация за чуждоезичен „Оскар”, шест награди на Европейската филмова академия, включително за филм и режисьор).
Очакват се над 250 чуждестранни гости. Голяма част от тях ще дойдат специално за 15-ото издание на София Мийтингс, което по традиция ще събере европейския елит във филмовата индустрия.
Българските пълнометражни игрални заглавия ще са 22. На фестивала ще е световната премиера на омнибуса по разкази на Георги Господинов „8’19”. Режисьори на различните сегменти са Петър Вълчанов, Кристина Грозева, Надежда Косева, Любомир Младенов, Теодор Ушев, Владимир Люцканов. Ще има и 11 нови български документални филма. Сред тях са „Червено, твърде червено” на Божина Панайотова (Франция/България, в документалния конкурс), „Миниатюра за пиано” на Елдора Трайкова, Offline?” на Станислава Калчева, „Ненужен герой” на Стефан Командарев и др. В специалната програма, посветена на 1968, ще бъдат показани разни филми, сред които омнибусът „Окупация 1968” – копродукция на Чехия, България („Агитпроп), Русия, Полша и Германия, както и българските „Бялата стая” на Методи Андонов” и „Спомен за страха” на Иван Павлов, „Агресията” на Анна Петкова.
За поредна година фестивалните прожекции са предвидени в НДК-Зала 1, Кино Люмиер, Дома на киното, кино Одеон, Euro Cinema, културен център „G8”, Зала „Славейков“ на Френския културен институт, Културен център на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, кино „Влайкова”, Cinema City Mall of Sofiа, Cine Grand City Center Sofia, Arena Deluxe Bulgaria Mall.
Фестивалът се организира от Арт Фест (Стефан Китанов) под патронажа на Столична община в партньорство с Министерство на културата, Националния филмов център и Националния дворец на културата, с подкрепата на програмата Творческа Европа на Европейския съюз, национални и чуждестранни културни институти, спонсори, партньори и приятели. Генерален спонсор на 22-рия София филм фест е традиционният партньор на фестивала Jameson Irish Whiskey.
Март ще бъде кино.
К


  
ПОРТАЛ ЗА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И ОБЩЕСТВО Списание “Християнство и култура” Книжарница “Анджело Ронкали” Фондация “Комунитас”